Baksidan av midsommar

Misshandlar, gängbråk, redigt fylleri och rån! Kanske var det nån drunkningsolycka oxå. Det är baksidan av för många nubben, tärsen och kvarten! Och många gånger blir det ju tyvärr så. Midsommar är en helg då det dricks alldeles för mycket. Många i Tornedalen går först på de traditionella firandena som är på tex Seksarö, Kukkolaforsen, kanske någon annan av byarna oxå har nått gemensamt. Sånt brukar vara på dagen och sen åker man hem för att ställa i ordning för grillnig. Det är säkert trevligt först med nubben till maten en och annan snaps visa, öl eller vin till maten. Man äter, fixar undan, tårtan med jordgubbar åker fram, kaffet är det nog inte så många som bryr sig om. Det blir tårta med öl eller vin. Jag har aldrig själv smakat den varianten, kanske det är gott. Tårtan vill man få rätt snabbt undanstökad, den kanske tom känns lite onödig så där efter ett antal nubbar. Men sen är det samtalen runt bordet, musiken åker på, en och annan blir dansant, allt är jätte trevligt…. tills nog många glas har åkt ner för strupen. Samtalen blir allvarligare sanningarna börjar komma, sen vill karlar mäta styrka, de ska bryta arm och brottas. Dessa små kraftmätnings stunder slutar ju ofta allvarligare än man tänkt, i bästa fall blir det försoning med sedvanlig – Du är en bra kille, jag har alltid gillat dig, en kram eller ett handslag. Fast detta ligger kvar nånstans och gror och några glas senare kan det ta ny fart och det blir ett slagsmål. Någons sambo tycker efter allt för många glas att grannfrun eller kompisens karl är rätt så snygg, det små kletas under bordet och det kanske tom blir lite hångel på nån toa. Det slutar oftast rätt illa för så smart är man inte när man har för många under västen. Såna här tillställningar pågår ju ofta halva natten och slutar med att det ser ut som om en bomb slagit ner där man vistats, folk har somnat lite här och där, man hör folk spy runt husknutarna och andra kanske grälar nånstans. Och det mest tragiska i allt det här är ju att barnen är med! Vi ska han en trevlig midsommar i skärgården hos vänner eller på någons landställe…. men handen på hjärtat blir då som trevliga för barnen? Nu menar jag inte att ALLA midsomrar blir så här eller att ALLT detta händer på en och samma fest men rätt ofta finns något inslag med och rätt ofta blir det för mycket.

När du sedan vaknar, du kanske är en sån som stiger upp kl 07 fast att du lagt dig 05, när jag är inte bakis, jag är alltid pigg, du börjar hurtigt att städa undan griset från dagen innan. Men inombords så har du stigit upp för att du egentligen har ångest, du måste rättfärdiga gårdagen, fast att du kanske inte har något att rättfärdiga, huvudet dunkar och du skulle helst av allt lägga dig i en solstol men din ångest driver dig att arbeta istället. Så när de andra stiger upp så säger du. Nä jag har varit vaken i timmar, jag har städat och plockat undan, diskat och kaffet står på. Man har gjort lite bot på gårdagen 🙂

För mig var det så, jag vaknade med en rejäl hästspark i nyllet, min först tanker var, VAD har jag gjort igår, vad har jag sagt, med vem har jag pratat, har jag kläckt ur mig sanningar. Jag var sällan bakis men jag hade alltid rejäl ångest en vecka efter fast att jag bara kanske haft roligt, dansat och skött mig. Ofta försökte jag uppfinna något som jag gjort, jag kanske inte minns bara. Jag hade ofta ågren en vecka innan jag skulle gå ut på krogen eller på nån fest. Jag visste ju min ångest efteråt. Det var så skit jobbigt så jag bestämde att det där är bara att lägga bort, vad gav det mig egentligen? Inget! Jag kan ha lika kul ändå, jag är inte blyg, jag kan dansa på en bardisk om det krävs utan en gnutta alkohol i kroppen. Livet blir inte roligare med sprit. Om du nog säker på dig själv, om du har ett bra självförtroende och vågar stå för din sanning så vågar du säga/göra allt det där man säger och gör i fyllan. Fördelen är att du har en hjärna som kan bedöma åt dig, är det en sanning jag är på väg att säga och är det nödvändigt att den sanningen sägs! Är det vettigt att dansa på en bardisk? Kan du föreslå att vi gör det på golvet istället? Du har kontroll på dig själv! Och det hatade jag att inte ha kontroll. Sen var den andra anledningen att jag slutade dricka var att det helt enkelt inte gick, sista gången jag drack så drack jag 4 öl med 4,6 procent och hela världen började snurra, jag var tvungen att blunda och be en kompis köra mig hem. Försökte jag titta så var det som om jag satt i en centrifug! Jag provade att dricka några klunkar öl i bastun av Danne men det gick inte heller, jag fick nästan krypa ner för lavarna. Så då la vi det på hyllan helt, det är nu över 10 år sedan.

Jag fick i början, de första 5 åren iallafall höra att jag var tråkig, Ska du vara nykter nu igen, guuud vad tråkig du är! Men egentligen om man tänker, jag bryr mig inte om någon annan dricker och när de har druckit nog så är de bara i sin egen lilla bubbla iallafall, de har glömt att jag inte druckit. Jag tror att folk tycker de för de vet hur de blir, de vet vad de gör och de vill inte ha nyktra ögon eller någon med en nykter hjärna som deltar. Men nu vet alla, ingen ifrågasätter längre. När jag och Nina är i farten, hon dricker inte heller nästan alls, hon smakar nog lite nångång ett glas men jag tror hon har bytt ut det flesta gångerna även det mot alkoholfritt. Men vi får ofta säga att -Nej vi är helt nyktra, inte en droppe. Va säger ofta folk, är ni nyktra! Så vem behöver alkohol om du har en bra självkänsla? Men detta är vad jag tror och tänker, jag dömer ingen som dricker, alla för ju göra som de vill med den biten.

Vad gjorde vi igår då? På dagen städade jag gojburarna, dammsög övervåningen och skurade. Sen drog jag och Savannah iväg och handlade. Danne hade kommit hem nät vi kom tillbaka. Så jag förberedde maten, gjorde salladen, planerade för efterrätterna osv. Petra och Janne kom och vi grillade ihop här, Dannes mamma Marianne kom oxå. Efter mat och efterrätter badade vi, jag gjorde ett försök ner till stora poolen men nej, det gick inte, 25-26 är ännu för kallt för mig, det ska vara minst 28 grader innan jag går i. Så jag hoppade i bubbel poolen istället. Savannah var tuff, hon gjorde ett dopp i stora poolen, Saga och Petra badade oxå där innan de kom ner i spaet med mig. Det var 28 en stund på dagen men jag misstänker att termometern var vi pumpen, det kommer ju varmvatten från värmarna.

Gud var mina dynor på solsängarna blivit fula, så blekta och de har slappat till sig, måste köpa nya. Men det blir sedan när stora altanen blir klar. Då ska vi köpa nya altan möbler, en soffgrupp iallafall och lite annat smått och gott.

Be safe ot there

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: