Attityd problem

Kl 07.10
☁️ 0°C

Ledigheten efter helgen är slut. Jobbet startar kl 14 idag, 15 om jag får ta rasten före. Hoppas jag kan det. Idag är det alla hjärtans dag och vi ska ut och äta tillsammans hela familjen, det var Dannes idé!!?? Jätte roligt, jag hade inte en tanke på det faktiskt.

Kollade Att bli Lee igår, den är så bra dokumentären. Han beskriver det så bra, varenda steg är genomtänkt. Han har tänkt hur resultatet ska bli, hur han vill att det ska bli och därför är det så noga att han lyckas och gör det rätta innan och under tiden. Icebinär, vare sig kvinna eller man. Han sa att om han flyttar ihop med någon igen så blir det med en kvinna eftersom han fortfarande gillar kvinnor. Han kommer inte att göra ett könsbyte. Jag tycker det är så bra.

Haparandabladet har begärt at få ut handlingar från BUN, det som begärdes var listan på sparåtgärder och riks och konsekvensanalyser. Men de har nekat att skicka dom. Artikeln var rätt intressant. Haparandabladet har låtit en jurist vid Tidningsutgivarna titta på detta. I artikeln står ”Enligt Per Hultengård är det ett demokratiskt bekymmer att arbetsutskott inte berättar vad de tar upp för ärenden.” och ”Haparanda kommun ha nog ett attitydproblem till medborgarinsyn och lite att fundera över här; om insyn, transparens, och om att låta kommunmedborgarna vara delaktiga.” Gå in och läs artikeln I Haparandabladet, e tidningen. Jag kan inte dela länken men kopierar artikeln är nedan

”Haparanda kommun har nog ett attitydproblem”

HAPARANDA Enligt Per Hultengård, jurist vid Tidningsutgivarna, har kommunen gjort fel när de inte lämnade ut begärda handlingar som hade lämnat förvaltningen.

Som HB har berättat lämnade barn- och ungdomsförvaltningen inte ut begärda handlingar som behandlades på mötet med barn- och ungdomsnämndens arbetsutskott den 25 januari. Det efterfrågade materialet gällde dels en lista med möjliga sparåtgärder, dels en risk- och konsekvensanalys.

Förvaltningen gav HB följande motivering i ett mejl: ”Materialet är att betrakta som arbetsmaterial fram till dess att handlingen i fråga är färdigställd, expedierad i befintlig form eller om ärendet i sig är att betrakta som färdigbehandlat”.

Motiveringen kompletterades i ytterligare ett mejl: ”Grunden för bedömning är att materialet inte är ett förslag till beslut. Materialet är ett underlag för vidare dialog och omarbetning för ett slutligt förslag till budget”.

Delvis rätt

Eftersom erfarna politiker i kommunen menar att förvaltningen gör fel när de hemlighåller handlingar som har lämnat förvaltningens bord, vänder HB sig till en sakkunnig för att få saken utredd – en gång för alla.

Per Hultengård, jurist på TU och expert på medierättsliga och mediepolitiska frågor, får ta del av HB:s begäran och förvaltningens mejlsvar.

Enligt honom stämmer motiveringen som förvaltningen ger i första mejlet. Det vill säga att de kan hålla på handlingar fram tills att material är färdigställda, expedierade i befintlig form eller är att betrakta som färdigbehandlade.

”Inget snack om saken”

– Men när ett ärende pågår, och det skickas iväg handlingar som hör till ärendet, eller inkommer handlingar utifrån, då blir ju de handlingarna allmänna. Så i detta fall, om den här listan med förslag har skickats iväg, eller om ledamöterna i utskottet i sin tur har fått den för att gå tillbaka till sina partier och dela materialet med sina partivänner – då har ju det lämnat myndigheten. Så i formell mening har man expedierat det. Det är inget snack om saken. Det spelar ingen roll om det fortfarande är ett pågående ärende som inte är slutbehandlat. Och ledamöter i au som är behöriga att förfoga över handlingarna har uppenbarligen valt att dela dem utanför myndigheten och då är de ”expedierade”, säger han och tillägger:

– Att materialet inte är ett förslag till beslut utan ett underlag spelar ingen roll.

Demokratiskt bekymmer

Enligt Per Hultengård är det ett demokratiskt bekymmer att arbetsutskott inte berättar vad de tar upp för ärenden.

– Frågorna avgörs ju i praktiken oftast på beredningsstadiet, i utskotten. Sedan är det mer en expeditionsaffär att fatta beslut i högre instans, säger han och tillägger:

– En del kommuner är väldigt transparenta, så bara för att de kan hålla något hemligt så gör de inte det. Utan låter media ta del av förslag inför beslut för att hinna informera och väcka debatt. Sedan finns det också kommuner som gör sitt bästa för att hemlighålla allt.

– Haparanda kommun ha nog ett attitydproblem till medborgarinsyn och lite att fundera över här; om insyn, transparens, och om att låta kommunmedborgarna vara delaktiga.

Haparandabladet har bett om en kommentar från Sveriges Kommuner och Regioners, SKR:s, förbundsjurist men organisationen vill inte uttala sig om sina medlemmars agerande och avböjer att kommentera i frågan.

Eva Spiik

eva.spiik@haparandabladet.se 0922-280 23

En risk och konsekvens analys är nog inte ens gjord, jag vet ju det från vår egen verksamhet. Vet inte om jag kan säga att någon risk och konsekvens analys gjorts inför någon förändring. De vet att det ska göras och nu begär tidningen ut det och det finns ingen därför säger man att det är ett arbetsmaterial. Och att vi inte får insyn, att inte tjänstemän eller politiker svarar på frågor är ju för att de inte har koll, de vet inte. De tänker inte längre än näsan räcker! De lyssnar inte på folk som vet, för det VET ju BÄST ändå! Ja menar ta bara hela 3-3 grejen, joooo jag vet jag tjatar men det är ett sånt jävla bra exempel.

2015 gjordes en utredning, där framkom på flera ställen att det är inte 3-3 som kostar pengar, det är chefer som inte kan planera!
1. Beslutet tog i socialnämnden över huvudet på alla. Jag fick höra det av en som satt där, jag ringde min chef. Nej säger hon, det är inte taget. Jodå sa jag det är taget idag!!! Så inte ens cheferna visste det. Det blev ett snabbt beslut så att ingen skulle kunna protestera.

2. Det framom flera gånger i diskussioner med de dåvarande i socialnämnden att de inte hade någon aning om vad 3-3 är! De stirrade sig blind på vår arbetstidsförkortning INGEN pratade om våra skuldtimmar. De förstod inte hur det fungerade.

3 De lyssnade inte, de ville inte ha våra synpunkter, vi sa sjuskrivningstalet kommer att skjuta i höjden och vad har det gjort? Stigit från att ligga strax över 2% till vad jag hörde nu över 10% och nu är pandemin över.
Vi sa att folk kommer att söka bort från vården, var är vi just nu, jo folk söker bort.
Vi sa att vi kommer att få problem med vikarier och vad har vi? ett STORT jävla problem med vikarier!!!! Ingen vill jobba i vården så är det.
Vi sa att ni kommer inte att tjäna alla dessa miljoner ni tror, vi gör ju timmar 127.5 skuldtimmar/år och anställd men de räknade inte med de timmarna.
Idag är vi precis där vi sa att vi skulle vara, en vård i KRIS!

En av ledamöterna i socialnämnden som satt då, har sagt -Jag visste inte vad jag tog beslut i, jag förstod inte, jag gjorde som de andra. Hur många andra som inte vågat säga det finns det som satt där då!!! Men de ville inte veta, vi begärde möten med politikerna innan beslutet var taget men vi fick inget, Jo EFTER beslutat var taget då satt dom där på rad! Men de visste ju vad som är bra för oss och inte bra för oss, vi förstod ju inte själva, vi är för dumma för det!

Det är så mycket sånt som pågår i vår kommun, så mycket svåger politik, så många som sitter i beslutande positioner och inte vet vad de tar beslut i. Därför är vi en kommunen som det redigt svänger i!!!

Men som nu, Hemstranden är byggd och vad får vi veta, jo de boende får jätte fina lokaler men de drar ner personal en på morgonen och en på kvällen. På mammas avdelning behöver ALLA hjälp. De har haft svårt att hinna med 3 morgon och kväll. Hur blir det nu? När får de stiga upp, när får de gå ut? Måste de gå och sova hur tidigt som helst för att personalen ska hinna får dem alla i säng? Vad hjälper nya fina lokaler om de får en sämre vård??

💀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: