Lyckad dag

Kl 06.00
☔️ 16°C

Vilken underbar dag vi hade med mamma igår. Vi beställde färdtjänst och drog ut på Seskis med henne. Jag och Bejan for till henne och såg till att hon var snygg och fin när vi skulle iväg. En del personal gör det där lilla extra som piffar till håret eller så. Men det son är viktigast är att hon är hel och snygg. Taxin hämtade efter 13. Vi samlades alla utanför Ö-pärlan. Sen gick vi upp på gravarna med henne. Hon sa att det är nog flera år sedan jag varit här. Jo sa jag det är det nog. Säkert iallafall över 6 år sedan.

Seskarös fina kyrka. Pappa sköt en gång en hackspett som hölt på att hacka hål i klocktornet. Det finns ett tidningsurklipp på det oxå.

Vi började på mommo och moffas grav som vi brukar. Hon är ju helt klar med att morfar är borta men att mommo är det har hon alltid haft lite svårt med. Hur kan det komma sig, när dog hon? Vi planterade en ny blomma och Annika krattade graven.

Vi vandrade runt alla gravar, hittade igen dom. Morfars pappas familjegrav Arvid Kerttu tar nog ingen hand om längre, man såg knappt vad som stod på den och inga blommor fanns där heller. Den graven ligger jätte fint och blickar över sågverksbostäderna och just ovanför det hus mommo och moffa bodde i.

På mammas mormors föräldrars grav var en röd blomma, mamma ville ha en blomma dit oxå så vi satte en där med. Sen var vi ju förstås till pappa som oxå fick sig en blomma ❤ Mina batterier var nästan slut i mobben så jag fick inga bilder på pappas grav. Nå det får bli nästan gång.

Efter det vandrade vi runt lite där hon vuxit upp, där mommo och moffa bodde när de jobbade båda två åt sågen. I de områden vi lekt och sprungit på. Mindes skogarna och vilka lekar vi lekte. Vi gick förbi Emils bastu. Där badade alla på fredagar, det var svårt att få tid hos Emil. Man kunde köpa drickor oxå av dom. Där har vi nog alla badat med mormor. Moffa var nog inte så mycket för bastu eller så gick han ensam kanske.

Sen gick vi förbi sågverksbostäderna och tittade. Oj vad det har blivit förfallet sa mamma och det har det även om folk bor där men det ser hemskt ut på utsidan. Vi stod och tittade en stund och mindes, där var det och det, de lutande källardörrarna som man sprang upp och ner på. Och där hade moffa gungan till oss och hans moppeskjul, där var Kickis gunga och sandlåda, Brushanes lekstuga stod på mitten minns vi. Sen gick vi vidare över vägen till Svelins huset och Elmis hus. Elmis hus känner man inte ens igen, det är så omgjort. Fast jag måste säga att det var finare då när de inte hade byggt ut det hit och dit. Men det är klart, det var ju litet då, kök och vardagsrum nere och ett oinrett allrum uppe och deras sovrum. Pratade om de olika husen och vem som bodde då i dom, vem man var rädd för och vem som var snäll. Utedassen som fanns nedanför farfars hus, en av de längorna finns ännu kvar.

Sen gick vi längs stora vägen förbi sågen och ner till Ö-pärlan. Där väntade redan KG och Marianne på mamma, vi har bestämt dejt där. Ruth Kerttu eller Österberg som hon heter och Kristna Fält kom oxå. De satt alla i samma bord med mamma och åt. Det var så roligt att se ömheten emellan dom, höra deras diskussioner och hur de mindes. De har ju inte setts på många år. Jo de var när mamma fyllde 80 år men före det är det nog mååååånga år sedan. Tiden gick alldelens för fort. Vi enades med Marianne att nästa gång kommer vi till dom, då kan alla komma dit istället så fikar vi där. Taxin hämtade kl 16 .

De höjde en skål för mamma och för vänskap men jag måste säga att den skålen ska gå till dom alla för att de verkligen gjorde mammas dag. Hon var så glad och nöjd över den. Hilja kom inte, det hade varit pricken över i et det. Men man kan inte få allt 🙂

Sen när mamma farit med taxin och alla skingrades så gick vi till Annika och Tomas hus, det har blivit så fint. Riktigt charmigt gjort, liiitet men jag skulle trivas där. Att de inte är där, fattar inte, jag sa det till henne. Hon vet inte själv varför de inte är där mer. Sen åkte vi runt lite med syrrorna, tittade på morfars pappas hus, det hus Arvid byggt i början av 30 talet. Kollade lite på möjliga hus, vi är intresserade både Bejan och jag att äga något litet där. Efter det blåste vi till Happis och for till mamma på en kopp kaffe. Hon låg och vilade när vi kom men vi pratade en liten stund. Hon var så nöjd med allt. Hon hade haft en super dag.

Idag blir det jobb en stund sen pass på kvällen, det ska bli riktigt roligt faktiskt att få köra idag igen. Det känns bra måste jag säga, att inte ha så mycket, riktigt bra. Jag hinner med annat oxå ❤

Simma lugnt

4 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ethel
  Aug 22, 2022 @ 22:53:13

  Det är så roligt att läsa hur fint det blev för er alla när Inger fick flytta ner till Happis ❤
  Tänk ändå sån skillnad det är för er mamma att få ha sina flickor omkring sig flera gånger i veckan. Hon ser så mycket piggare ut.
  Jag gläds verkligen med er
  Kramis från mig

  Svara

  • Anna
   Aug 23, 2022 @ 08:18:23

   Jo, vi är så nöjda att ha henne här. Vi vill ju ha med henne på allt 🙂 Men vi får sålla lite och göra det vi tror hon kommer att uppskatta. Dels blir hon ju trött, sen är hon i rullstol och har absolut inga ben så ska vi långt så ska färdtjänst bokas. Sen är det ju fråga om Klippans (boendets) tider oxå. Det är lite om och kring. Men vi gör det så gärna, vem vet hur länge vi alls kan ha med henne? Helt plötsligt vänder det och hon blir helt liggandes. Så vi vill verkligen ge henne allt den tid hon har kvar ❤

   Svara

 2. Ethel
  Aug 24, 2022 @ 21:27:47

  Ni är guld för er mamma, alla fyra flickor ❤ Så rätt tänkt, ta vara på den tid ni har tillsammans ❤

  Svara

  • Anna
   Aug 26, 2022 @ 09:53:03

   Måååh tack Ethel ❤ Jo vi känner det, vi vet ju inte hur länge hon har kvar men vi vill att hon ska kunna vara med på så mycket som möjligt den tid hon nu har kvar även om det blir 1 år eller 10 ❤

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: