Nostalgi prommis

Kl 06.00
☁️-18°C

Alltså igår var jag nog allt lite virrig! Kollade mina bokningar på Strong, det var bara två men jag tnkte att jag kör ändå eftersom det är ett nytt block. Jag gick igenom passet och körde det nya lite extra. Sen går jag in på timecenter och ser att det bara är en kvar! Ja ja tänkte jag då ställer jag in, jag kände att jag behövde vila lungorna lite ändå. Nå klockan 10 ringer min mobil, så är det en av tjejerna, Blir det nått pass idag frågar hon?? Ja sa jag men du hade ju avbokat?! Nä va fan säger hon vad har jag nu svamlat! Stopp säger jag, jag måste gå in och titta att jag varit på rätt vecka! Och det hade jag INTE! Oooo jag vet inte hur jag ska be henne om förlåtelse, där hade hon kanske klivit upp tidigare, gjort sig i ordning, man ställer sig in på pass så blir det så här!!!! Nä det gör inget säger hon, det är säkert, då går jag på fika istället hos min kompis. Nå Anna lärde sig att titta att man är på rätt datum. Men min app öppnar alltid i lista och då väljer du själv vilket pass du går in på men nu gjorde den inte det den öppnade direkt på Söndag….. men fel söndag!

Nå det blev städning i lokalen, åkte dit vid 10.30. Tvättade av speglarna oxå, det har jag tänkt göra länge men glömt men nu så är dom fixade. Sen när jag sprang runt och torkade damm så ser jag att våra stående rislampor är dammiga som satan uppe på. Det är en vit liten skiva där och den var allt annat än vit, undrar om vi nångång kommit ihåg dom. Nå nu är dom torkade iallafall 🙂 Det tar ju sin tid att städa där, det är ju stor golvyta. men nu är den ren och fin till denna vecka. Vi kör ju gratis prova på, hoppas det nu kommer folk 🙂

Sen var jag och Annika ut till mamma, vi tog med henne på en timmes prommis runt i stan. Upp via Storgatan, pratade om alla husen som stod där och hon mindes mycket av dom. Men jag upptäckte att man måste gå rätt nära så hon ser ordentligt. Hon har svårt att se på håll. Vi gick förbi Valles salong, oj sa hon vad jag skulle vilja klippa mig, så det får vi göra beställa tid till henne när det är Ok för smittans skull. Station 2.0, som var Domus och restaurangen, berättade att restaurangen nu är Ungdomens hus och att Petra jobbar där. Posten sa hon när hon såg gula huset mitt emot och telegrafen på andra sidan. Sen gick vi uppåt och då säger hon här är Konditoriet. Men hade svårt att föreställa sig hörnet där City engång stod. Sen var det dags för torget, det var ju inga problem med Statt och Jala, vi glömde prata om Caltex som det hette förr nu är det Handlarn. Men sen går vi vidare efter Torgatan och svänger in på Sundellsgatan, då pekar hon och säger, där bodde Maja (pappas faster) och japp så rätt så. Jag brukade klippa Majas hund, jag frågade om hon mindes det, jodå sa hon. Men jag kom inte ihåg vad hunden hette och efter ett tag frågar mamma, -Hette den inte Mitis och fan det gjorde den 🙂 Vi visade var Bejan har sin lägenhet, jaha säger hon det är är hon är när hon är här.

Sen var det dags för en känd gata Stationgatan! Sellbergs mindes hon, bruna huset där Sparbanken låg, jag sa att Rasmus bor där uppe nu. Men sen var det lite svårt med Lugnetshuset (Palmelinds radio och tv) men det är ju så ombyggt så hon kände inte riktigt igen. Men Förares hyreshus var ilite svårt men sen tror jag det klickade. Men sen kom vi till vårt hus, hon läste på postlådorna, såg att det stod 49 på dom och frågade vad adressen var, Stationsgatan 49 sa vi, jo sa hon et är ju samma som vi hade då. Vi kikade lite in på gården och huset. Till sommaren får vi gå förbi med henne och dricka kaffe med pojkarna så hon får se huset och kiosken bättre. Vi svängde ner på Packhusgatan och förbi Akusjärvis, det mindes hon, röda hyreshuset kom varken hon eller vi ihåg vem som ägde men att Erik Kitti klippte i källaren. Vuolos var heller inga problem, det var klockrent, Förares huset oxå fast hon mindes dom som bodde där innan. Sen gick vi neråt mot Badhuset, japp och sen gamla Ica men det var svårt och ändå har hon ju jobbat där. Men det ser ju heller inte alls ut som det gjorde då. Fönsterna finns ju inte kvar men nånstans fanns det där ändå. Vi var in till min lokal, det var bara två tjejer på gymmet. Men där har hon ju jobbat, man går ju in via charken som var mammas domäner på Ica. När hon såg de oranga väggarna så mindes hon, handfatet hon brukade tvätta händerna i, dörrarna, dörren till omklädningsrummen, fruktkylen, golvet är ju i stort detsamma. Sen kikade vi in i vår lokal oxå, så hon vet var vi hoppar runt.

Sen kikade vi på Linneas hus, oj sa hon när vi gick mot Statoil macken Tomas (Kalles bror) hade, här har vi gått mycket jag och Linnea. När vi svänger upp efter Norra Esplanaden går vi in på gården där mamma och Kalle bodde när de kom tillbaka från Luleå och hon kunde peka ut lägenheten oxå. Danne ropade från balkongen så hon fick se honom oxå. Sen var det ju Wittikkos huset, klockrent, Engman kom hon ihåg men inte namnet förrän jag sa det. Det har ju varit hennes arbetsgivare, Gösta Engman ägde ju City. Visade var Styrmanshuset låg fast nu står det ju ett hyreshus där. Vi svängde av vid vårdcentralen, gick in på baksidan av mammas rum så hon fick se var vi stått när vi inte fick komma in till henne. Ner igen och förbi Kulttis, Margaretha Tranåkers hus mindes hon.

Vi hade tänkt gå och köpa fika på hemvägen men då säger mamma, det hade varit gott med en hammis, sagt och gjort, Gräns grillen ligger ju nästan vägg i vägg med Snäckan där mamma bor så vi stannade där och köpte hammisar och tog in på avdelningen, såååå gott. Morsan högg i med god aptit. Undrar när hon ätit en kiosk hamburgare sist?

Det var som att minnet vaknade mer efter promenaden, hon kollade på sina tavlor och sa men här är ju mina tavlor oxå. Det var en massa andra saker jag och Annika reagerade på som hon sa som var så klara och tydliga. Det var en riktigt trevlig dag.

Sen gjorde jag inte många knop, det var vila, mina lungor är ju inte riktigt med i matchen. Nä nu blir det frillan och facebook och sen jobbet.

Be safe out there

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Ethel
  Feb 21, 2022 @ 15:03:40

  Vilken härlig promenad ni gjorde med Inger runt Happis gator, du beskrev allt så bra, så även jag fick en liten nostalgitur där 🙂
  Så roligt för henne att få komma ut på promenad och bli påmind om saker från förr. Det gör nog gott för er alla att kunna göra saker tillsammans.
  Kram från mig till er

  Svara

  • Anna
   Feb 23, 2022 @ 09:47:31

   Jo det var verkligen roligt att få gå ut och göra detta med henne. Ho kom ju hit i början av januari och veckan efter slog covid till på deras avdelning och det blev besöksförbud. Ingen fick komma dit på över två veckor. Man såg att mamma blev att inte få träffa någon och bara vara på sitt rum. Sen blev Annika sjuk, jag fick covid, Pia fick covid! Men nu i lördags var det vår tur! Och mamma piggnade till mycket, hon var så glad, kände igen saker, nr hon kom hem igen hade hon önskemål, hon ville titta i sina album och var mycket piggare.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: