Alltså vad händer?

Kl 07.30
🌨 -3°C

Jag fick en film igår skickat till mig, en text vidarebefordrat… Texten handlar om en tjej som blir mobbad i skolan, hon har fått huvudet inkört i väggen, hon fick nu mat, mjölk och vatten kastat över sig i matsalen. Var är vår värld på väg? Jag tänkte när jag läste texten att inte får någon bara för sig att nu ska jag letareda på denna tjej och slå in hennes huvud i väggen? En sån händelse är absolut inte försvarbart någonstans men vad föregick den händelsen tänkte jag? Det finns alltid två sidor av ett mynt. Men hur som haver så måste ju sådant tas tag i. För vad jag tänker är att ingen av tjejerna mår bra i denna situation, ingen. Den som kör in någons huvud i en cementvägg måste ju oxå må otroligt dåligt över att man gjort något sådant och vad gjorde att hon gjorde det. Och den andra tjejen måste må extremt dåligt, hon har enligt texten fått bestående men. Och det vet jag att är full möjligt, en av mina släktingar var med om samma sak och hennes nacke är förstörd. Idag är det väl en 30 år sedan och hon har tidvis enorma problem. Men skit nu i de fysiska… var kan denna situation driva tjejerna? Kan de starkare drivas till ännu hårdare åtgärder? vad kan hända? Kan den andre drivas till något som jag inte ens kan skriva.

Jag vet att de har försökt få in alla berörda på möten på soc men mamman till en av tjejerna vägrar komma. Kan inte skolan kalla in dom? Kan man inte försöka den vägen, finns det ingen pappa med i bilden? Ja vad vet jag han kanske är död eller bor på annan ort, man vet ju inte orsaken till att det bara handlar om en mamma som inte kommer. Men jag tycker detta är en flathet från samhällets sida! Va lite jälva uppfinningsrik så man får in alla berörda på möten innan det är för sent.

Allt det här händer på Gränsskolan. Där har de efter att det brunnit hur mycket som helst i soffor, papperskorgar och skåp osv man har fått installera kameror och personalen har fått överfallslarm. När mina två sista gick där så började detta att eskalera, Rasmus hade oxå svåra problem, han var tex knivhotad och trakasserad och mobbad. Jag fick inget veta om knivhotet, jag hörde det på stan och ringde upp skolan, då slätades det över. Men Rasmus tog sedan tag i en av killarna och kastade upp honom i väggen och hotade honom rejält. Killen svarade med att hota Rasmus med äldre bröder, Rasmus hade tillslut folk i samhällets mörkare skikt som visade att de stod bakom honom. Han mådde riktigt riktigt dåligt under denna tid.

Savannah har oxå varit mobbad och det av hennes sk kompisar. Hon bytte skola men det förstod jag inte skulle funka men fick rådet av kurator att låta henne byta. Hon gick på den andra skolan en termin och bytte sen tillbaka. Men då fick hon höra att du ska inte tro att du bara kan komma hit och ta din gamla plats, du får väl sitta bland de andra mobboffren. Jag signalerade flera gånger till skolan men vi fick inga reaktioner förrän det höll på gå riktigt för henne. Och då tog man inte tag i mobboffren, de fick vara, man placerade om Savannah i en mindre grupp. Jo det var bättre för henne men hon kunde inte vara där heller för det syrade ju i väggarna om vad man skulle tycka om henne. Men då lyckades hon med två timmar/dag iallafall.

Skolan gjorde något halvhjärtat försök att ta tag i problemen men då skedde det väldigt klumpigt, det gjordes en hel del blunders från skolan sida och situationen förvärrades för henne. Tillslut sa jag att jag litar inte på någon här, jag kommer aldrig mer att säga något. Blunda ni, det är ju det enda ni är bra på. Man skyller på allt möjligt, man vill inte ta sitt ansvar. Då kommer det som alla vi vet att det handlar om, pengar! Det finns inga resurser. Men vad blir billigare i slutändan? Att sedan ta fram stor sopen och städa efter vad man inte tagit tag i? Samhället, vi medborgare får betala för det de inte klarar. Att låta det kosta för en hel familj kanske med ett barns liv! Sen är det ju det att det pågår så mycket under ytan, ungarna är bra på att ljuga hemlighålla, det sprids på snap och det skickas hemliga meddelanden, dom är otroligt uppfinningsrika! Sånt är ju inte heller lätt att få bukt med och hur får man bukt med sådant? Men man kan ju bara inte lägga ifrån sig ansvaret och låta djungelns lag råda på ungarnas arbetsplats.

Sen kommer man till hopslagningen av skolorna, det skulle ju bli så bra, eleverna skulle inte blandas, lärarna skulle gå emellan. Det skulle ätas på olika tider, Marielunds elever skulle ha en vinge av skolan och de andra resten osv. Många protesterade men politikerna gav sig inte, det drevs igenom. Det är ju 450 elever på samma yta som det tidigare var 300!!! Sen har det aldrig funkat emellan Haparanda och Marielund och det gör det ju tydligen inte nu heller. Det här görs för att det handlar om kronor och ören, man jagar pengar, det ska bli så billigt som möjligt. Så man kan visa upp en plusbudget! Titta vad duktiga vi varit! Det här är nu andra året av hopslagningen och de har förlorat kontrollen över hela situationen! Det är herrelöst land, det är ju ungarnas arbetsplats och man måste ha övervaknings kameror och överfallslarm? Vad händer? Hur kan det bara bli värre och värre? Hur blir det med utbildningen? Var är politikerna nu? Vad ska de göra åt situationen? Det är nu vi ska rösta! Det går inte att bara jaga kronor och ören. Det går inte att att ha en vision där man skriver ett dokument om hur det ska vara, individuella planer för eleverna osv när det inte går att att genomföra dom. Det måste ju finnas pengar och resurser att genomföra och hålla i planer. De styrande försöker driva skola och vård som ett företag och det går inte! Vad måste hända innan man agerar? De behöver ju uppenbarligen hjälp att styra för de klarar inte det själv.

Nu lägger jag inte någon skuld på varenda lärare för det finns dom som gör det de kan men finns inte resurser och pengar så går det inte. Sen ska man våga titta på dom som inte funkar. Jag har stått och väntat på ungarna och hört när lärare skriker och gapar och kallar dom diverse mindre trevliga saker. Jag har hört en hel del om hur lärarna oxå beter sig. Hur kan man få respekt om man inte själv ger respekt! Savannah fick sexistiska kommentarer av en lärare -Du ska inte tro att du får bra betyg för att du är snygg!!! och när jag tog upp detta med mentorn så skrattade han och sa att det kanske var ett skämt eller en komplimang??? Jag sa att jag finner inget roligt alls i detta. Jag förstår inte att han vågade i dessa ”me too” tider. Hon är inte den enda som fått det av denna läraren. Men jag sa att det är bäst att du pratar med denna lärare annars kommer jag att polisanmäla detta. Och vad jag vet så har hon längre inte fått några sådana kommentarer. Jag vet lärare som gett sig på mörkhyade elever, kommenterat klädsel, du kan inte sitta här med en sån urringad tröja jag blir så distraherad. Då tänker man var tittar du, i ögonen på eleven eller mellan brösten? Så det är INTE bara ungarna, det är även lärarna. Respekt föder respekt.

Haparanda har rasat de här sista åren, både inom skola och vården, jag vet inte hur det ser ut inom andra områden men dessa två områden är ju de jag vistas i och kommer att vara i. Jag har nu barnbarn som växer upp och jag hoppas minna pojkar lär dom att ha vassa armbågar för det lär dom behöva. Jag är riktigt oroad över hur det ska bli….. nu är ju Savannah på Tornedalsskolan och det är annorlunda där men även där finns saker att prata om. Som det att lärarna säger – Skolan är frivillig, passar det inte så gå, jo det är den men de har fortfarande ett ansvar, ett ansvar för lärandet, miljön och hur man beter sig i skolan. Om inte ungarna skulle gå där så har ju inte de något jobb! Så det handlar om ett makt missbruk, gör du inte som jag säger så gå härifrån. Det är ett hot!

Be safe out there

1 kommentar (+lägga till din?)

 1. Kerstin Sannerborg
  Feb 21, 2022 @ 08:22:24

  Jag blir så heligt förbannad över denna mobbning. Jag har en vän vars dotter blivit mobbad i många år, hon går nu i 4:an. Efter mååånga möten med skolan utan att det händer något har de nu bestämt att byta skola åt henne. Men varför är det alltid den utsatta som måste byta skola när de inte orkar med mobbningen längre? Och att komma till en ny skola med ett redan stukat självförtroende kan ju leda till att man inte kommer in i den nya klassen på ett bra sätt och ny mobbning kan ta sin början i värsta fall.
  Jag tycker att skolan måste dra upp nya hårdare linjer för mobbningsförebyggande. Antingen måste en av mobbarens vårdnadshavare vara närvarande i skolan under en bestämd (lång) tid, (vilket skulle medföra en bättre kommunikation hemma i förebyggande syfte eftersom vårdnadshavaren måste kunna jobba). Eller så blir mobbaren avstängd från skolan och måste byta skola eller hemskolas av en vårnadshavare.
  Nu måste det bli ett slut på detta lallande från skolans sida!! Sätt tydliga regler från start så att alla vet vad som gäller i skolan , och då tror jag att föräldrarna oxå tar ett större ansvar. De vill absolut inte måsta sitta i skolan eller hemskola sitt barn stället för att jobba!!

  //Arg Kerstin

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: