Förbannad och frisk?

Kl 06.15
🌑 -17°C

Lååångt, tråkigt inlägg….. om du inte är engagerad i arbetsmiljö 🙂

Det har ju lovat storm till idag med mycket snö…. usch, vilken tur att Danne ännu är sjukskriven och hemma. Hans symtom har inte riktigt släppt. Han blir fortfarande jätte trött av ingenting och känner att han inte är frisk än. Tur ändå att han är hemma, han får köra snöslunga i helg. Jag är numer frisk från covid, jag föll på målsnöret kan man säga. Jobbade min första dag igår.

Läser Happisbladet….. nu är det valår ja. Det märkts politikerna är på nu ska alla helt plötsligt rätta till allt som är fel i vården! De var ju de som rörde till det till att börja med. Nu senast S politiker med bland Hasse Öhman. Han satt ju i spetsen för att få bort 3-3. Han var en av dom som sa till mig -Anna ni kommer få det så bra, vänta bara, ni kommer få ett hälsoschema och det kommer bli så bra. För vi har ju tittat på forskning som säger att det här är så bra. När vi sa vad effekterna blir, mer sjukskrivningar, folk kommer att fly vården, vikariebrist, det kommer att bli dyrare för er. De 7 miljoner de skulle spara år ett uteblev och det blev 10 miljoner back istället. De fick börja placera om folk från vården för att täcka upp för de stora personal kostnader de hade. De 15 heltider de trodde skulle få fanns inte i och med 3-3 borttagande. De försökte vi förklara men nej, de förstod inte. Nu ska vi göra samma jobb men med betydligt mycket mindre huvuden, det innebär betydligt mycket mindre återhämtning för oss personal. Och det i sin tur leder till mer sjukskrivningar. Vi hade ett sjuktal som låg strax över 2 då vi hade 3-3. Före pandemin hade det dragit upp till över 8 och under pandemin har jag hört siffror på 12-13, Var är vi nu? anmälningarna haglar på Klippan personal är missnöjda, sjukskrivningar slår i taket, personal söker sig till annat, vikarierna stannar heller inte, Vi får hela tiden jaga nytt. Istället för att ha invant folk, få vill stanna. Folk tar tjänstledigt för att de orkar inte, för att återhämta sig. Nu jobbar vi fast personal övertider istället för att det inte finns vikarier. När i hade 3-3 hade vi vår skuldtid, 127.5 timmar/ år och anställd, det är ju flera hundra anställda i vården. Tänk hur mycket tid vi hade kunnat göra utan att det hade kostat arbetsgivaren något extra. Nu får de betala oss övertid istället! Det här är vad den nuvarande socialnämnden lyckats med!

De fattade inte hur 3-3 fungerade, då fick vi välja var vi skulle göra igen våra skuldtimmar och det är ju mycket lättare att gå in och göra ett pass du själv valt, psykologiskt lättare, vi vill göra vår skuldtid, det var inte svårt att få folk att komma in och göra timmar. Och det är inte det att vi hade en massa ledig tid heller, 3-3 var inte alltid guld och gröna skogar. Nejdå vi jobbade ju mycket oxå. Vi jobbade 4 helger på raken när vi väl jobbade helg, 2 av helg och två hela helger. Sen var vi ju ledig på samma satt oxå. Men helg tänket försvann lite i och med att strömmen på schemat var den samma hela tiden, jobba 3 ledig 3. Vi hade en kontinuitet bland folket på jobbet. Behövde vi extra en kväll eller helg, så hade vi folk att ta. Naturligtvis behövde vi vikarier men absolut inte lika mycket som idag. Vi fast personal behövde inte jobba övertider! Men vi hann återhämta oss, vi hann ha ett liv, vi hann med fritid, med familjen och vi jobbade! Nu har vi inget liv längre, det går inte med de scheman som finns idag. Och de har förstört så pass mycket, de har sagt bort så mycket folk så att återgår går inte! Det är är vad politikerna i socialnämnden gjort.

Nu ska man utreda helt plötsligt, nu ska man hjälpa, det är ju bara valfläsk. Allt det där har vi hört förut, allt det där har de lovat oss tidigare. Sjukvårdspartiet var en av dom som fick jätte mycket röster från vården men det var pga alla deras löften och vad gjorde de? De hördes inte ens efter valet! Det pratas men ingen gör. Vad ska sossarna hitta på nu, hur ska de repa allt de förstört under denna period för oss i vården? Nu kräver de i socialnämnden svar och utredningar. Men om de tänker lyssna på den utredningen är ju en annan 5a, det beror ju på vad den tar fram. De har ju inte lyssnat annars heller vare sig på utredningar, personal, väljare eller konsulter. Det gick en väldig prestige i 3-3 frågan, de hade ju försökt i något år att ta bort det men vi lyckades stoppa dom. Men de hade bestämt sig för att det ska bort utan att de ens förstod hur det fungerade. De skulle visa vem som bestämmer! Tänk om de pratat, lyssnat och inte tagit beslutet bakom ryggen på tom tjänstemännen, då hade vi kunnat komma med ett motbud, vi jämkar vår arbetstidsförkortning i tid, vi jobbar lite fler timmar mot att skuldtiden krymper.

Ja och på tal om bestämma…. jag har arbetat 38 år i vården, hör och häpna jag är ju inte ens så gammal 😀 nåväl även en skönhet har skavanker! Jag har aldrig under mina 38 år inom detta yrke blivit så illa behandlad som vi blir idag, vi har aldrig haft det så dåligt som vi har det idag. Vi har varit medarbetare men med den nuvarande tonen i kommunen så är det arbeta ni är underställda. Det fick vi ju papper på oxå från HR när det kom till schemor, ni ska inte bry er i schemaläggning ni ska bara jobba. Det är ju vårat jobb, vårt liv, vår fritid det gäller, ska vi inte bry oss. Den som centralt ska lägga schemat vet ju inget om hur det fungerar på varje arbetsplats! Men kolla bara på vad de gör där på huset. De paketerar in sig som om de vore Fort Knox, man måste beställa tid för att besöka en chef, de har telefontider mellan 09-09.40. De gör sig väldigt viktiga där upp på huset! Men vi i verksamheterna vi ska vara tillgängliga hela tiden, vi ska svara när som helst i telefon. Som om vårt jobb inte vore viktigt. Vill ni oss ring mellan 09 och 09.40 sen stänger vi av telefonen. Tror vi ska prova i en vecka för att se vad som händer 🙂

Våra åsikter räknas inte, de skiter i vad vi tycker och hur vi mår. Bara vi kan tjäna pengar. Det handlar hela tiden om kronor och ören men nu har det väl ändå gått alldeles för långt. Hur långt tror de att de kan driva en människa? Vi har ju inte vett nog att förstå det hela. Vi har fått föreläsningar om hur kommunen satte sig i Lyxfällan, detta gjorde för att vi vanligt vårdfolk skulle förstå, fatta hur förnedrande! Jag fick höra av en kvinna från moderaterna att man kan inte handla över sin egen börs oxå i syfte med att tysta mig med härskarteknik.

Det finns inte ett parti som inte var med på att köra vården i botten, alla gick in, alla svalde socialnämndens resonemang. Nu slåss de där om våra röster! Jag hoppas varenda en röstar blankt, vad spelar det för roll. Ingen kan hjälpa oss nu. De har ju kört allt i botten. Allt de kommer med nu är valfläsk, vem kan vända skutan nu? går det att vända skutan nu? Hur ska politikerna se till att kommunen kan bli en attraktiv arbetsgivare? de måste ju ge tjänstemännen redskap, pengar och möjligheter så att de i sin tur kan skyffla det till något bra i verksamheterna. Hur ska de en bättre arbetsmiljö? Vad ska de göra för att få personalen att må bättre? Hur ska de få upp statusen på vårt yrke? Hur ska vi få bättre löner? Allt det här måste ju hända, det kan bara inte bli en pappersprodukt, något som står dokumenterar i visioner, i stratsys, eller att en politiker säger det här är något jag vill. Jo jag vill oxå bli miljonär!!! Kom med något konkret!

Där gick luften ur mig!

Pin på Herregud & co

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anders
  Feb 04, 2022 @ 11:23:54

  Om man får drömma lite grann, det vore förbaskat bra/trevligt om politiker ville börja lyssna på folket som är direkt engagerade i arbetet som utförs. Men icke sa Nicke, de har så mycket bättre idéer själva å sedan går det prestige i det hela. De ger aldrig med sig och erkänner att de skulle ha lyssnat eller gjort på något annat sätt. Fy tusan också, här hos oss i Örebro har det lagts ner x antal hundra miljoner för superbussar i stan, många gator har byggts om för att passa bussarna bättre. Men det är bara ett fel, det är just ingen utav vanligt folk som vill ha de här nya bussarna.

  Svara

  • Anna
   Feb 04, 2022 @ 12:17:25

   Precis Anders, så är det. I det bästa av världar så hade man önskat att de skulle lyssna lite ialf. Men under dessa 4 år så har vi verkligen degraderats ytterligare. Vi har fått veta att vi ska bara jobba, er åsikt räknas inte.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: