Soool!

Vad härligt att komma upp från källaren, vi har ju sovrummet där och se att det är sol ute. Det verkar att det blir en kanon dag idag. Man får ju lite hopp om livet när solen och våren anländer. Jag är ju som jag sagt tusen gånger ingen vinter människa alls! Jag kollar dom där serierna när de jagar lägenheter, hus åt folk i varmare länder och drömmer med.

Vi har ju fortfarande mycket snö, men den sjunker snabbt! Men på en vecka hinner den nog inte försvinna. Valborg brukar ju vara relativt snöfri. Jag minns det året jag väntade Rasmus. I början av mars var all snö borta, det var bara is, det var ju fortfarande inte så varmt men allt hade regnat bort. Sen i april kunde man börja kratta på tomten, i maj gick vi i shorts, jag planterade mina ute blommor i början av maj, det kan vara ett litet vågspel att göra det.

Ja ja nu börjar vår arbetsgivare att krånla med semestern. Vi har ju som skiftarbetare rätt att få lika lång semester som en veckoarbetare, dvs om vi jobbar lördag och söndag innan vi går på sem så har vi rätt att få ledigt de helgen före utanför semesterperioden. Men nu har de hittat ett kryphål, de Allmänna bestämmelserna mom, 11 säger att arbetsgivaren har rätt att bestämma. Men det står oxå så här:

Anmärkning:
En arbetstagare med ordinarie arbetstid enbart vardagar måndag-fredag och som får 25 semesterdagar i en följd får om semesterledigheten börjar med måndag och slutar med fredag en total ledighetsperiod av 37 kalenderdagar om lördag och söndag som omger semesterledigheten medräknas.

Detta moment syftar till att personal med annan arbetstidsförläggning får en ledighets-period av motsvarande längd. De fridagar som omger semesterledigheten är en motsvarighet till lördag-söndag enligt föregående stycke. Detsamma gäller vid uppdelning av semesterledigheten.

Om man då läser andra stycket så säger det ju att vi med skiftgång ska få samma ledighetsperiod av motsvarande längd som en måndag-fredags arbetare? Så tolkar jag det iallafall.

Detta kallas kransledighet och så här skriver kommunalarbetaren om det.
I semesterlagens 9:e paragraf  finns en regel om rätt till så kallad kransledighet. Sådan ledighet gäller de arbetstagare som enligt fast arbetstidsschema regelbundet utför arbete lördag och söndag eller någon av dessa dagar. Under semesterledighet som omfattar minst 19 kalenderdagar har dessa arbetstagare rätt att vara lediga från lördags- och söndagsarbete. De har också rätt till ledighet från lördags- och söndagsarbete direkt före och efter semesterledigheten.
Syftet med regeln är att dessa arbetstagare ska få lika lång sammanhängande ledighet som  arbetstagare med arbetsfria lördagar och söndagar. Undantag från rätten till kransledighet gäller om det finns särskilda skäl. Sådana föreligger om säkerheten på arbetsplatsen eller viktiga samhällsfunktioner, till exempel sjukvård och kommunikationer, skulle äventyras om verksamheten avbröts.
Det är arbetsgivaren som ska bevisa att det finns särskilda skäl och lagstiftaren har sagt att man ska fästa stor vikt vid arbetstagarens önskemål. Om ni regelbundet utför arbete lördag och söndag eller någon av dessa dagar enligt fast arbetstidsschema och er semesterledighet omfattar minst 19 kalenderdagar, då gäller alltså att ni har rätt till kransledighet om inte arbetsgivaren kan visa att det finns särskilda skäl.
Det är arbetsgivaren som ska bevisa att det finns särskilda skäl och lagstiftaren har sagt att man ska fästa stor vikt vid arbetstagarens önskemål. Om ni regelbundet utför arbete lördag och söndag eller någon av dessa dagar enligt fast arbetstidsschema och er semesterledighet omfattar minst 19 kalenderdagar, då gäller alltså att ni har rätt till kransledighet om inte arbetsgivaren kan visa att det finns särskilda skäl.

Så därom tvistar de lärda…. får se hur de ska göra nu!

Be safe out there

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: