Förbannade finger!

Natten har varit jobbig igen, steg upp 02 och gick och la mig på soffan. Jag har ju så jäkla ont i mitt finger, i lederna, det är en skum känsla, ont samtidigt som det som kliar inne i leden! Jag fick diagnosen Bechterews för mååååånga år sedan typ 30 år sen av Ingemar Kenttä men jag har ju efter det fått många bud på vad jag har i lederna. Jag har ju både crohns och psoriasis som båda kan sätta sig på lederna. Men om det nu är Bechterews så stelnar lederna efter ett skov. Förr i tiden fick man rådet att när du har ont, var stilla rör dig så lite som möjligt och det resulterade i en massa krökta människor. Idag ber dom en hålla igång för att man inte ska stelna så här står det på 1177

”Det är viktigt att läkaren ställer en preliminär diagnos om mycket ändå talar för att det är fråga om Bechterews sjukdom. Då kan du snabbt börja med fysisk träning för att förhindra att leder och ledband omvandlas till ben.” Ofta får man fel diagnos för att besvären kan vara diffusa och jag har ju flera diagnoser på vad det kan vara. Vidare står om behandling

Behandling

När du får Bechterews sjukdom är det viktigt att snabbt komma igång med behandling för att motverka broskpåverkan, helst innan den alls har börjat. Med rätt diagnos och råd om träning kan mycket av smärtan och stelheten förhindras. I början av sjukdomen kan du ha mest besvär från musklerna, på grund av muskelkramper eller överansträngning. Det betyder att både medicinering och träning kan ge stora förbättringar.Du får ofta gå på fysioterapi och får olika läkemedel som hjälper mot smärtan och inflammationen. Du kan få Bechterews sjukdom i små leder, till exempel i tår eller fingrar. Speciellt för Bechterews sjukdom är att du också kan få inflammation och ont i den så kallade sakroiliakaleden i höftbenet. En spruta med kortison i leden kan då ge långvarig lindring.

Jag har haft ont i höftbenet de sista veckorna och jag har just nu ont i fingerlederna, det har varit på höger hand först och nu är det vänster hand. När jag ska knyta handen känns det som om mina fingrar är jätte tjocka och det gör ju ont förstås. Men jag märker ju hur bra det är att träna, efter att jag har börjat mitt pass så går det 10 minuter så börjar smärtan att släppa och jag kan knyta händerna rätt bra, betydligt mycket bättre än innan. Men lraften i händerna har ju försvunnit, jag har svårt att öppna burkar, knyta upp saker jag har ingen kraft till det. Jag har ju svårt att knyta skosnören för att fingrarna inte böjer sig och gör dom det så gör det för jäkligt ont. Vill ni läsa mer på 1177 så klicka här 1177

Så med andra ord så är det jätte viktigt just nu för mig att hålla igång lederna i fingrarna. Och som min högra hand tex, det har hållit på i snart 2 år men nu det sista halv året så har jag märkt en klar skillnad, den är snart helt återställd. Så rörelse är viktigt.
Solen skiner, det är plus grader redan nu! Det är vår!!! Hoppas jag hinner på en liten prommis innan jag ska till jobbet.
Be safe out there

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: