Så underbart

Jag var ledig igår och jag är ledig idag, helt otroligt skönt!!!! Jag behövde verkligen detta. Jag har ju gjort 3 helger på raken. Och jag har jobbar nästan bara kvällar. Visserligen har jag varit tjänstledig en del men det är ju oftast bara halva turer. Så det är skönt att äntligen få vara lång ledig! 3 hela dagar 🙂

Mitt inlägg på Debatt Haparanda skapade verkligen debatt! Jag gjorde en insändare om chefernas utbildning. Jag hade inte haft en aning om att de ska på utbildning men läste det i Happisbladet och efter att artikeln kom ut där så har folk diskuterat detta var än man träffat på vårdfolk. Jag ifrågasätter inte utbildningen men allt runt i kring den. Det gällde 47 chefer och slutpriset var 780 000 kr har jag för mig att jag läste.
Den hölls på Filipsborg (Kalix)
Övernattningar
Luncher
Middagar
Buss till och från Kalix

Har Haparanda verkligen inget ställe som man kunnat hålla detta på? Nej enligt några i tråden, det hade vi inte. Det behövs konferenslokaler, det behövs utbildningslokaler, det behövs grupprum, whitebords, projektorer osv. Detta kan inte Haparanda tillhandahålla någonstans.
Övernattningar? Man hävdade att man jobbade sent till 19.30 varje kväll. Hade utbildningen hållit i Haparanda så hade det inte varit nödvändigt. Man kan göra sig otillgänglig i Haparanda, man kan komma hem efter 19.30. Vi jobbar ju från tex 09-18, 12-21 under vardagar, vi har även en tur som går till 22.
Middagar och luncher- Ja det blev ju ett evigt förflyttande som tar tid….. när vi har utbildningar står det allt oftare ”Lunch på egen tid” och vi måste förflytta oss och äta på den timme som är utsatt för lunch. Det samma skulle gälla även om utbildningen var kvällstid.
Det skulle kanske vara en form av teambildning? Jag vet inte, man kanske ska lösa saker tillsammans i ett team? Om nu övernattningen hade varit nödvändig så hade det gått att lösa i stan det är jag helt övertygad om, Kukkulaforsen hade de tittat på, det vet ju alla att det är dyrt! Palogården? De har både övernattnings möjligheter och ett fungerande kök, de har det åtminstone haft. Hade man inte kunnat ha utbildningen på ett ställe och sen tagit sig vidare till sovstället. Måste det vara så superfint?

Att detta sticker i ögonen på vårdfolket är för att vi MÅSTE vända på varenda krona, vi har fått ett visst antal vikarie timmar/ enhet/vecka som vi måste hålla oss inför. Hos oss är det strax över 24 timmar/vecka. Om vi går ut över det så får vi hålla oss med de människor som finns på golvet. De tar bara ut om det absolut är nödvändigt. Det är det som folk reagerar på, att vi måste spara medans de inte tänker ekonomiskt alls! En tjej som inte riktigt förstod varför jag ifrågasatte försökte säga någonstans i tråden att jag jämförde med de utbildningar vi får, nej det var inte fallet alls för det går inte! Hon trodde jag ifrågasatt utbildning, nej det gjorde jag inte heller. Jag försökte klargöra det för henne men hon sa sig förstå och ville bara komma med synpunkter. Ja det är helt fine att göra det men påstå inte att jag är ute efter något annat jag inte är, jag klargjorde i den första kommentaren under inlägget att jag inte ifrågasatte utbildning. För oss på golvet är detta en fråga om att tänka ekonomiskt, det måste vi göra.

Var detta en fråga om upphandling? Man påstod att Filipsborg var billigast. Kanske de var det på vistelsen där. Men om man hade varit i Haparanda så hade inte övernattning, luncher, middagar och buss till och från varit nödvändiga alls. Det är saker som kostar. Då hade man betalt utbildaren och dennes logi. Så att detta var det billigaste alternativet, njaaa…… det beror ju på hur man ser på det.

Vi fick av Janne Lind en lektion i ekonomi när han blev vald till Socialnämndens ordförande.  Han berättade hur kommunen levt över sina tillgångar, nånstans måste man bromsa och se över och det gör de nu annars skulle vi hamna i ”Lyxfällan” Japp ok låt oss säga att jag har bestämt förra året att jag ska göra en resa, jag har bokat och allt är klart, den var med i min planerade budget för nästa år. Jaha då kommer det stora räkningar i vägen, jag kanske behöver pengar till att någon i ”familjen” skadat sig och behöver vård. Inte säger jag ju bara att ja men jag hade tagit med i min budget så jag åker iallafall, det var en sak vi bestämt. Nä då får jag ju omprioritera, söka ett billigare alternativ, kan jag göra om detta så att jag kan sätta pengar på vård och mina räkningar? Så funkar iallafall en vanlig människa!

På tal om upphandlingar, ja jag vet att de måste göras. Men hur galet är inte det för en kommun som har så dåligt med pengar? Vi beställer hygien, kök och städ varor från nått företag som är svindyra!!! Vi betalar som en skrev upp till 3 gånger mer till dom än om jag skulle köpt det på Ica. Hur galet är inte det? Tidigare köpte vi färg till våra skrivare oxå via upphandlade företag. Vi har ett litet företag mitt på torget som säljer IT men vi kunde inte gynna dom och köpa där, när det var upphandlat med nått annat stor företag som inte finns här iallafall. Nu köper vi färgen på GR/IT i stan. Jag skulle förstå om upphandlingarna blir billigare men det blir de inte, diskmedel tex är svindyrt när vi beställer det istället för att gynna Ica och köpa det där. Jo vi har kort till Ica i vår verksamhet. Jag kunde istället handlat på Coop eftersom vårt jobb bara är 100 meter därifrån. Det blir ju lite miljötänk i detta med, något som vi måste tänka på, Greta och alla världens ungdomar har ögon på oss och tvingar oss att tänka.

giphy

Men vi vanliga döingar kanske inte riktigt förstår hur en stor ekonomi med lagar, regler, bestämda budgetar hit och dit, upphandlingar osv fungerar. Men jag tänker så här att om vi skulle börjat tänka på allt sånt här, prioritera och omprioritera, vad är viktigt så kanske vi inte behövde spara på personal så hårt att vi måste tänka på varje timme när vikarier ska ut! De har ju redan tagit 200% av oss på mitt ställe och vi måste dra bort ännu mer…. helt horribelt! Men det är bara att jobba på och tänka fy fan vad tur att jag är 54 år och närmare pension än den som är 30, har små barn och bygger ett liv just nu!

Ja ja nu kom Alicia, Dennis ska träna, jag ska börja med att städa gojburar och städa i köket. Sen skulle studsmattan måsta komma in. Ja ja kanske imorgon att jag tar itu med den 🙂

Be safe out there

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: