Släktforskning

Vi är ju av Grape släkt. Arendt Grape startade Kengis bruk här uppe i norr och det är väldigt känt. Det fanns mycket Grapar på den tiden. Vi hade till och med ett eget släktvapen och ett valord. Men det tvistas om vad som är vad. Jag är med i flera Grape grupper på facebook. Så det diskuteras vilt mellan varven. Igår blev ett av mina över 10 år gamla inlägg från bloggen omdiskuterad. Så då ombads jag att lägga ut var jag hittat saker. Oj det var ju inte det lättaste. Många länkar fanns inte längre, men jag grävde och gjorde en bild med info och länkar till var jag hittat allt.

Grapes

Det äldsta av vapnen, bars av uraldeln i Pommern. Men då hittade jag en sida där det står att den svenska släkten inte kunnat bevis släktskap med dom. Men en variant av vapnet finns med på stenen som är rest i Kengis. Sen finns då denna gryta, som kallas grapen (tyska) den var svart med tre rosor i, den finns oxå som variant i gult, det verkar vara ett personligt vapen, Karl-Gunnar Grape. Han blev sedan biskop och då till kom nästa variant och även valspråket. Sen till google länken jag satte in. Det var så att jag även hittade en bild på en sida i tidskriften Tornedalen, om jag kommer ihåg rätt, där en av Graparna skrev flitigt. Han skrev om ett talesätt som fanns här i tornedalen i och med att det fanns så många Grapar ”Var man än gapar finns bara Grapar” men enligt länken jag satte upp så löd det på ett mindre fint sätt 😀

Nåväl jag hamnade även in på geni.com. Jag har varit medlem där i över 10 år, 12-13 skulle jag tro. Men då ser jag att man kan välja lista och gör det. Då upptäcker jag att det finns uppgifter som går ner till 150 talet e kr!! Fatta hur gammalt! Men det är om jag ser rätt på min morfars sida, de var mycket frankrike, Beligien men även vikingar! Det var kungar och drottningar, rommare hit och dit. Men gud så häftigt!!! Det var bara roligt att se. Min morfar pratade om att vi hade kungligt blod via Frankrike, de var valloner och kom upp den vägen från bla Belgien.

Ja ja nu är det slut häckat vid datorn måste ut och göra nått vettigt!!!!

Be safe out there

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: