Rätt att dö?

Alltså vad kallt!!! Fy bara 13 grader där ute!!! Igår var vi upp på 21 iallafall. Kan det inte blir varmt!!!

Vi hade en riktigt trevlig dag med Marianne, Dannes mamma och hennes kusin Anette igår. Jag skrev ju att vi skulle ut på ön. Vi gjorde världens rundtur, de har aldrig åkt gamla vägen inte ens Marianne. Så det var alldelens saliga över hur fint det var där. Vi åkte ut efter Fiskarvägen, det är ju så fint på den delen av ön. Såna som inte vet något om Seskarö, vet inte alls om den delen. Vi var ut på Fridhem, jag visade vara Huuvas Vilkko (Villiam Huuva) bodde när jag var liten. Han var same och hade renar på ön. Pappa jagade ihop med honom eller tävlingssköt de? Men han var jätte mycket där och vi tyckte det var så tråkigt när pappa skulle åka dit! Vi fick bara sitta på golvet och göra nått tråkigt som rita eller så. Han sydde iallafall jätte fina handskar åt oss när vi var små. Han var även skomakare om jag inte minns fel.  Jag visade vilket hus Annika, köpte vi visade de hus vi varit och tittat på. Var min mormor och morfar bott, Svelins hus, var farfar flyttade efter att farmor dog, han bytte till grannfrun 🙂 Berättade lite om historier från ön, inte för att jag nu kan så mycket men det jag vet. Visade Sågverksbostäderna, kyrkan körde vi förbi. naturligtvis Tromsö och avslutade med att äta hos Erika på Ö pärlan ❤

img_936911070331389269817504.jpg

img_936417178293463017740782.jpg

Jag och Erika har känt varann sen vi var små. Våra föräldrar var bästa vänner så det blev en hel del att vara hos dom och de hos oss.

Efter det åkt vi runt på Santasaari, där har Marianne och Danne minnen från det att Danne var barn. Marianne var tillsammans med en som hade stuga där. Så de tillbringade mycket tid där. Nostalgi tripp i Salmis och Majgården, kikade runt där litegrann. Efter 3 timmars kajkande runt i byarna vände vi bilfören mot Haparanda. Det blev ett stopp på Torndal & CO för fika hos Terese. När vi landade hemma var klockan över 17! En jätte lyckade dag ❤

img_937617043610083375335378.jpg

Hahaaa jag ser ut som en sumobrottare! Det var riktigt mysigt att sitta där ute och fika i solskenet 🙂

Den här tog oxå Anette på oss under förra veckan, jag tyckte den var så bra ❤ Hon tog även ett foto på våra ungar och hennes syster Monas barn. Ett sånt foto finns från tidigare, det är taget för flera år sen när det var mindre. Så Anette ville ha en uppdatering. Men det lägger jag inte ut i och med att andras barn finns med på det 🙂

img_882913185826286319489791.jpg

Jag satt och läste artiklar om rätten att välja att dö om du drabbats av en obotlig sjukdom som ALS eller cancer, där det är fastställt att du kommer att dö. Jag har följt några genom åren bla Ida Boström som kämpade mot sin cancer in i det sista. Sen läste jag om Pirjo som fick ALS och det slog så hårt så att på 7 månader gick hon från att ha lite ont i en arm till att vara näst intill totalt förlamad. Hon valde att avsluta sitt liv på en klink i Schweiz. Du kan läsa om henne här, Pirjo.

Att jag nu började läsa om det igen var för att jag snubblade över Cathy, fr USA, död idag men hennes man berättar. I USA har 4 delstater antagit rätten till att välja att dö. Cathy bodde i fel delstat men han berättar om deras kamp, titta på filmen om Cathy.

Om jag skulle bli drabbad och hamna i den sitsen så skulle nog jag vilja ha den rätten att välja att dö innan sjukdomen slagit ut mig helt. Jag skulle heller inte vilja bli ett kolli att bara ligga och allt lägger av. Jag har följt en av mina bästa vänner i slutet 90 talet igenom ALS från att det startade tills hon dog. Jag såg förloppet och hur fort det gick, jag vet hur det pinar livet ur en människa. Jag träffade henne bara några dagar innan hon dog och då hölt hon på att kvävas i sitt eget slem. Hon var hemma på ön och Johanna ringde och sa att om du vill se henne så kom nu för det blir sista gången. Vi, jag och två kompisar åkte dit. När hon började hosta så hade hon ingen muskler kvar som hjälpte henne att få ut det, de hade ingen sug hemma så jag fick hoppa upp och sätta mig bakom henne och hålla upp henne så slemmet kom ut. Några dagar efter det dog hon på sjukhus i Johannas famn. Några månader tidigare hade fått hennes sista önskan om hur begravningen skulle vara att vidarebefordra mailet till hennes dotter när hon gått bort. Så hon hade ordnat in i det sista. Älskade Eva, det är nu 19 år sen nu den 2a Juli du gick bort om jag inte minns helt fel. Jag tänker ännu ofta på dig, senast igår, då visade jag var du bodde ❤ Hoppas Sverige oxå antar det, för jag skulle inte heller vilja pinas ihjäl, jag skulle om jag blev så sjuk tagit den chansen att får gå med värdighet ❤

Jaja nu vidare in på fb en sväng, dricka shaken och sen ska jag och bästa Nina dejta kl 13 och jag får mer fika, sumokroppen behöver underhållas, men idag på Taavolagården 🙂

Be safe out there

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Nina
    Jul 04, 2019 @ 15:23:34

    Alltså sumo 😂🙈🤪 du är allt annat än det!! Tack för en trevlig stund ❤️ vad jag ser fram emot nästa helg!! Hoppas vi lite sol iaf 🌞

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: