Att vara nykter

Faaaan har jätte ont i halsen, kände igår när jag gick och la mig att det raspade i halsen och i morse när jag vaknar så är det ännu ont 😦

Körde pass i Torneå igår, Rellu var borta så jag vickade henne. Det var riktigt roligt, nervööööös var jag innan. Jag kan ju inte språket eller jag förstår men kan inte prata finska, men jag babblade engelska och svenska o jag hade både Helena som var snäll att hänga med mig och sen Mia en svensk tjej som zumba i torneå så de hjälpte när det behövdes. Det gick bra annars 🙂

Idag läser jag på Aftonbladet, min morgonsyssla, läsa tidningen, blogga och dricka kaffe 🙂 Jag läste om Ellen Bergström om att hon slutat dricka alkohol helt, det är nu ett år sedan. Hon kallade sig för alkoholist även om hon inte drack varje dag men hon kunde inte sluta dricka när hon väl börjat. Hon ville leva ett nyktert liv men kunde inte, alla hennes vänner drack, det blev mer normalt att dricka än att inte dricka. Om jag förstår rätt så är säkert inte vare sig hon eller vännerna alkoholister men hon ville bara inte dricka. Hon hade enorm ångest efter en fest, inte för att något hänt, hon hade bara ångest, hon letade i minnet efter fel hon skulle ha gjort. Hon ville helt enkelt vara nykter….. jämt!

Så var det för mig oxå, jag hade ofta tung ångest efter varje fest, det behövde inte ha hänt något jag hade bara haft kul och dansat men jag hade ångest för det! Jag hade ångest en vecka innan varje fest just för att jag skulle dricka och jag visste att jag kommer ha tung ångest veckan efter. Till slut tror jag min egen kropp och hjärna hjälpte mig. Jag kunde inte ens drick en öl, jag blev helt enkelt snor full på den, det kändes som om jag druckit 10 öl! Så då tänkte jag va fan, då ger vi fan i detta då. Ja och sen var pojkarna i tonåren då och det var ofta att jag fick åka ut mitt i natten av olika anledningar så det var som bäst att vara nykter helt enkelt.

nej

För mina vänner blev detta jätte konstigt, va dricker du inte!?? Vad är det för fel på dig? Varför då? Gud vad du är tråkig, ta nu lite du med, du har då blivit så jävla trist. Sen slutade jag röka till råga på eländet och då blev det verkligen fart på alla. Vad är det med dig?? Tänk vad konstigt bara för att man väljer att inte förgifta sin kropp med diverse saker. Jag har fått höra att jag står med en foten i graven så jävla torr är du. Ja sa jag, jag kommer att stå med den andra ovan jord betydligt längre än dig iallafall! Men vem kan garantera det egentligen? Ingen, jag kan ju krocka idag, få en hjärtinfarkt och dö, vad som helst det kan man ju inte veta. En person till mig och den dagen denne dör då har hän då haft roligt det har inte du! Tänk att jag ofta fick försvara mig för att jag inte dricker eller röker, för att jag tränar. Jag har blivit utskälld många gånger för det! Vad fan hände med dig, du som var så rolig tidigare? Det har jag oxå fått höra ett antal gånger.

Vem har sagt att jag har tråkigt på det sätt jag lever mitt liv? Det är de som dricker som definierar mitt liv som tråkigt. Det tycker inte jag själv iallafall. Jag har oftast rätt roligt under veckorna, jag jobbar ju varannan helg och den helg jag är ledig så njuter jag av livet på andra sätt. Jag har min familj, jag kan vara ute på nån zumba, jag har mitt barnbarn, mina djur….  och sen har jag städning och sånt annat tråkigt 😀 Visst går jag på krogen ibland, jag går ut och dansar, jag går ut och käkar, jag sitter med på fest kvällar men jag dricker inte. Nu vet alla det så ingen höjer ett ögonbryn längre. Jag behöver inte längre förklara mig, eller bli utskälld för det.

nykter

Om man lägger handen på hjärtat och tänker på den kväll man går ut på krogen. Man ser fram emot att få gå ut, du kanske har köpt dig nya kläder eller nya skor. Kvällen börjar ofta bra, man har roligt med sina vänner. Man dansar, pratar och skrattar. Men det finns alltid någon i sällskapet… efter att man tagit några till, då börjar sanningarna att komma, först kanske i form av att gud vad du är duktig på det eller det, sen börjar de reta sig på andra, de börjar tala om för dem hur de är och vad de gör, de djupa samtalen som oftast är ganska ointelligenta kommer. Det kanske slutar i att det blir bråk eller att någon är så jäkla full att man måste se till att personen kommer hem, knöla in dem i taxin eller att folk spyr lite här och där, det spills och saker går sönder. Är detta roligt? Är det en vad folk säger en bra fest? Nu vet jag att många säger ju men så går det inte till när vi har fest nä och jag säger inte att alla fester är så heller. Men 85% av dem jag varit på har varit så. Ibland var det jag som var den som krånglade och då mådde jag riktigt jävla dåligt dagen där på!

I år blir det nio år sedan jag druckit något, visst ar jag smakat någon klunk öl av Danne i bastun. Han köpte mig en cider förra året på sommarn som han trodde jag skulle gilla. Jo den var god, jag drack upp hela. Men jag känner att det är inget jag saknar. Jag får än idag ibland förklara varför jag inte dricker. Det blir ofta jätte konstigt för folk som inte känner mig, VA!! dricker du inget?? aldrig?? Nej jag myser inte ens i soffhörnet med ett glas vin, hahaa men det kan ju bero på att jag aldrig gillat vin. Jag drack öl. Jag ser ingen mening med att dricka ett eller två glas vin. Varför skulle det vara lugnande, varför skulle det göra kvällen lite extra mysig? Då tillskriver man nog detta vin effekter den i sig inte har. Den effekten får ett glas vatten om man är inställd på det. När jag ska mysa i soffhörnet en kväll så blir det med Loka on the rocks eller Fun light, jag har en bunke hallon och ibland cashewnötter. För mig är det mysigt, Roffe sitter bredvid och vi delar lite hallon och någon nöt, nötter är inte bra för hundar så han får bara någon ibland.

Jag brukar titta på de vänner som är min ålder som jag vet kanske tittar i flaskan lite väl ofta, hur de förfaller. De blir hängiga och de blir plufsiga och lite röda faktiskt oxå. Deras kropp har tagit lite stryk även om de inte är alkisar. Jag tänker då ofta på, undrar hur deras kropp ser ut inuti? Undrar hur vi ser ut om 15 år om vi får vara ”friska” och fortsätta leva som vi gör.

alkohol_traning

Hur vi lever vårt liv, det är vårt eget val och inge kan säga hur vi ska leva det. Vi lever våra liv hur vi själv tycker passar en bäst. Varför vi gör våra val, varför vi lever som vi gör är upp till oss alla, Jag dömer ingen som gillar att ta sitt vin eller sin öl eller ta sig en redig fylla, det är upp till dem. Men döm inte oss heller som väljer det nyktra alternativet och kanske utan anledning, kanske bara för att vi inte vill förgifta våra kroppar eller hjärnor. För att vi vill vara oss själva hela kvällen ❤

Nå niin nog om det! Idag blir det Strong by Zumba bara jag nu inte blir sjuk!!!! Kalix först, föräldrautbildning i högfungerande autism. Men sen hem och laga käk, hoppa i träningskläderna och så Fysioteket ❤

Be safe out there

 

 

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. anders
  Mar 28, 2019 @ 09:11:30

  Inte röka, inte dricka – mycket bra jobbat. 🙂

  Svara

  • Anna
   Mar 28, 2019 @ 12:06:57

   Jo för mig kändes det helt rätt och jag kan inte även om jag skulle vilja dricka nån öl. Jag blir ju aspackad på 2 🤣🤣 nå om inte annar hade det blivit billigt 🙂

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: