Politiker

Alltså jag tror jag ska sluta prenumerera på Haparandabladet, jag blir bara arg och förbannad när jag läser det!!!! Oh nu hände det igen.

Jag läste frågorna till våra politiker i förra fredagens Happisblad. Tänk vad många av dem är dåligt insatta i i vad de gör, vad de klubbar för! De går på hörsägen! Och de styr vår stad! De fick frågan om att återinföra 3-3

Monica Perdahl (VP)– Hon erkänner att hon är för dåligt insatt i ämnet men säger att det har gjorts en utredning som visar att det kostade för mycket och det inte fungerade. Vilken syftar du då på? Den utredning som gjordes av en oberoende part 2015 påvisade på flera ställen att man kan inte bevisa att det är själva schema modellen som blivit för dyr, det var andra faktorer som att det tex tillkommit brukare, brukare som förändrats och kräver en annan bemanning osv. Och där tog de även upp att det var cheferna, arbetsledare som inte planerat och gjort ett bra jobb därav en del kostnader. Där kunde man oxå läsa att det fungerat bra på de flesta avdelningar och inom LSS perfekt! Hon svarar oxå att det inte fick den effektivitet man önskade sig. Jo det fick man på de flesta ställen. Vikariekostnaderna drogs ner, sjukskrivningar minskade. Och man behöver inte vara ett geni för att förstå att om de fast anställda som redan uppbär lön och har en skuldtimmar till kommunen går in och tar sjukfrånvaro, vård av barn, vi täckte våra kollegors semester osv UTAN att det kostar kommunen ett öre i vikarie kostnader, det måste ju spara eller hur. Jo det kostar OB tillägg (som är skrattretande lågt jämfört med tex Handels) när vi tog kväll, natt eller helg, men då fick vi ju ingen timlön. Så det sparade iallafall då ingen vikare behövdes.

Niklas Olsson (M)– Han svarar att han har fått uppgiften om att det är ett för dyrt schema. Har de själva inom Moderaterna inte tagit reda på fakta? Den utredning som gjordes 2015 säger på flera olika ställen att det inte är 3-3 som blivit för dyrt. Sen säger han oxå att det nya schemat skulle tillföra fler människor på arbetsplatsen!! Hur menar du nu? Hur skulle man bli fler för att man tog bort 3-3? Återigen en som är dåligt insatt, inom LSS har man tagit bort personer från verksamheterna. Det nya schemat gjorde inte att vi blev fler, vi klev bara upp på vår egen heltid som vi haft i botten. Och till råga på eländet så togs det alltså bort personer från en del av våra verksamheter. Så hur tänker du att vi blev fler Niklas?

Sven Tornberg (C)– Vårdtyngdsmätningar?? man bemannar utefter det behov som finns. Då har vi fått höra att man kan inte göra vårdtyngdsmätningar på LSS verksamhet?! Kan man det nu? LSS verksamheten är inte den samma som äldrevård, det är en helt annan grej och fungerar inte på samma sätt. Vi har helt olika problematik. Han säger att schemat var bra ur personalsynpunkt! Återigen en som tror att det bara var bra för det! Men om vi tänker ur personal synpunkt så är det väl bra att personalen trivs på sitt jobb, vår schemamodell lockade folk. Janne Lind sa till mig att vi är den enda kommun som har kvar 3-3 men vi är oxå den enda kommun som har gratis barnomsorg utan att det lett till vad de hoppats på, en inflyttnings våg till Haparanda, vi är tom mindre i folkmängd nu än för 15 år sedan. Och befolknings pyramiden står på sin spets, dvs att vi har betydligt mindre barn och unga än vi har äldre och ändå är barnomsorgen gratis?? 3-3 sparade pengar men de förstår inte modellen, utredningen 2015 visade det på flera ställen. De tittar bara på siffror som inte visar verkligheten, inte visade följden av att schemat tas bort.

Jan- Ola Eriksson (S)– Han svarar att det inte är aktuellt just nu att återinföra 3-3 då utredningen måste färdigställas?? Görs det en utredning nu? Vad är det för utredning? Vad är det man utreder? Det har sprungit runt nån tjomme och mätt bostäderna?? Vi har aldrig riktigt förstått vad han gjorde? Han pratar fint om bemötande och värdegrunder. Hur vi ska rekrytera och behålla personal. Bemötande? För att prata om 3-3, de sket i utredningen som gjorts, de vägrade lyssna på personalen, de trodde att vi bara vill ha det för att det är bra för oss, vi varnade för vikariebrist, sjukskrivningar som skjuter i höjden, övertider mm. De körde över oss bara, allt gjordes helt fel, inga förhandlingar med facket innan uppsägning och sånt måste göras, enhetschefen visste inte att beslutet tagits, jag visste före henne, normalt ska tjänstemännen säga sitt vilket de inte fick. Ingen risk och konsekvens analys gjordes heller. Man ville bara visa att vi kan göra detta, vi stänger ner skiten. Schemat tillhör arbetsgivaren och de kan göra som de vill, det r ett arbetsgivaransvar…… vi skulle bara acceptera men ansvaret gällde bara åt ett håll. Sen när nya scheman skulle göras så förr ansvaret för det på personalen! Då var det plötsligt vårt ansvar!!!

Nu sitter vi här med för lite vikarier, vi har gått kort nästan varenda vecka tex nu under sommaren. Vi har gått kort under året massor av gånger, vi har jobbat övertid, korttids sjukskrivningarna har ökat. Och då säger jag inte att vi är lata och sjukskriver oss för att vi inte orkar jobba heltid. Utan vi har ett krävande jobb på många olika sätt, både fysiskt och psykiskt, vi blir slagna, bitna, luggade och spottade på. Det tillhör vardagen. Men nu när vi har våldsamma personer i vår verksamhet så får vi ta det, vi får ringa ut extra i yttersta nödfall. Vi har tex en rymningsbenägen brukare som oxå kan bli lite lätt pisst off om man försöker stoppa denne. Vår natt jobbar ensam, boendet kan inte lämnas ensamt för att tex ge sig ut efter personen. Vi fick inte ringa ut dubbelnatt utan vi tog själv i den fasta personal gruppen ”jour” ring mig om det uppstår en kris. Och vad betyder det, jo att vi sover sämre den natten för att vi vet att vi kan bli utringd. Sen ska du börja jobba på morgonen, är du utvilad, är du en säker arbetskraft? NEJ Tidigare under 3-3 så hade vi skuldtimmar och kunde då gå ut och ta timmar under just såna tillfällen, alltså gratis arbetskraft, ingen vikariekostnad. Sånt här visar inte en vårdtyngdsmätning.

Lars-Erik Wikberg (KD) Han poängterar att socialnämnden måste få sin budget att gå ihop. De skulle spara 7 miljoner på att ta bort schemamodellen sas det. Vad vi fått höra är att vi var redan i Juni back 2 miljoner, så deras prognos är alltså 9 miljoner fel! Så sparat har de inte gjort. Sen har jag en undran, en del politiker säger att de har inga siffror, de kan inte säga hur det gått för att det inte finns siffror, hur får vi höra att vi är back si och så mycket så? Så några siffror måste finnas, för jag tror inte våra chefer står och hittar på sparkrav och siffror för att de tycker det är roligt. Sen svarar han oxå något som ingen av de andra svarar, man måste se vad det gjort för för och nackdelar för personalen.

Ann-Kristin Joki (NS) De är de enda som är positiva till återinförandet. Hon säger att att det bör återinföras på de ställen där det fungerade. Äntligen någon som verkar förstå något, som kan tänka att vi inom vården inte är en klump, vi är olika arbetslag, olika avdelningar, gruppbostäder med olika behov! Och då hoppas jag att det är något hon tycker och inte bara jagar väljare!

Alla verkar tro att vi vill ha detta schema för vår egen skull, ja visst har det varit ett super schema därför slåss vi ju för det. Men det är ju inte enda anledningen. Vi får höra siffror som 2 miljoner back redan nu? Stämmer det? Då är prognosen för deras sparande 9 miljoner fel!!! Hur har de sparat på att ta bort 3-3? Var är den vikariepol de pratade om i socialnämnden, den som nämndes i beslutet? Vi har inte sett röken av en enda person! Jo faktiskt en gång i januari kom det en från ett annat ställe och gjorde ett pass hos oss. Det skulle ju finnas 15 heltider (i timmar) att tillgå i den? Var är dom? Kan det vara så att de inte fattade hur systemet fungerade? Eller är det så att vi inte fattar? Men då är det ju dags att komma ut och förklara det för oss. Visa de siffror som de säger att de har sparat på. VÅRA siffror denna gång inte någon annans siffror som vi blev presenterade sist.

Utredningen som gjordes 2015 varnade för fördyrade kostnader, det verkar det ju blivit av vad vi fått höra. Det finns inga vikarier, det har tom blivit brist på ställen som inte haft 3-3. Sjukskrivningar ökar, jadå där är vi oxå. Övertid ökar, jadå det har oxå blivit så. Hur ska kommunen någonsin kunna betraktas som en bra arbetsgivare? Det finns inget att locka med, löner, arbetstid, schema, trivsel på jobbet? En arbetsgivare som bara kör över sin anställda? De bara tog beslutet utan rätt tillvägagångs sätt och sen fick vi träffa politikerna 6 månader efteråt!

Detta har heller inte medfört något positivt för våra brukare, det skulle komma mer folk in i verksamheten, det har det inte gjort. Vi försökte förklara men nej, de förstod inte. Detta har ju medfört att vi har mindre folk, det har gjorts neddragningar av personal på flera ställen, vi går oftare kort om folk för att det inte finns vikarier när någon är sjuk. 3-3 modellen var betydligt mer effektivt på alla sätt än det vi har nu.

Det verkar som om många politiker lyssnat på uttalanden som gjorts av personer som inte förstått hur systemet fungerat. De har sett siffror som inte visar hur det är i verkligheten. De pratar om att när vår arbetstidsförkortning omsätts till personer så är det 15 heltider. Hur fel är inte det? VI är vår EGEN arbetstidsförkortning, så när 3-3 sas upp så gick jag upp på min heltid. De timmarna var inga andra personer, de var vi själva! Inga heltider har trillat ner nånstans och gjort en vikariepol som de trodde!!!! De siffror de stirrat sig blind på visar inte om jag skrev om här tidigare följderna av att 3-3 sas upp. De lyssnade inte ens på den utredning som gjorts 2015, för den var ju lite obekväm då!

Det var ett bra schema för alla, för våra brukare med mer kontinuitet, för arbetsgivaren, mindre vikarier, en lägre % i sjukskrivningar, för våra familjer, för vår hälsa, för skolan, vi är mer hemma och kan stödja våra barn i läxläsning osv, för våra familjer och för oss som personal. Men det är det där sista som stuckit folk i ögonen hela tiden, ”för oss som personal” man får inte ha ett bra schema, man får inte ha ledighet med ”betalning”. Men de fattar inte vad vi egentligen betalar, vi jobbade 4 helgen på raken (av 8) när vi väl jobbade helg, då visserligen 2 st del av helg. På vår arbetsplats hade vi 11 timmars helger och ett 11 timmars pass mitt i veckan. Inte heller så absolut jätte roliga timmar. Vi hade inte glansdagar med ledigt 3 dagar varenda gång, nej vi gick ju in och vickade varann, ibland på andra ställen än vår egen arbetsplats, hade vi stökiga brukare så var man ju mer eller mindre lite jour för att kunna rycka ut. Vi kunde vara som stöd för ny personal, jag har blivit utringd en natt en gång tex för att vår nya vikarie blev liv rädd för en brukare. Idag kostar allt sånt kval övertid, då var det gratis eller redan betald tid dvs ingen vikarie, det var skuldtimmar. Alla pratar om arbetstidsförkortningen, ingen pratar om våra skuldtimmar, gratis arbetskraft, det var 127.5 timmar per heltidsanställd och år, eller ja timmar du inte behöver vikarie på, undrar hur mycket det blir i personer?

Förtydligande
Med att vi skulle få in 15 heltider menar jag att då man omsätter arbetstidsförkortning i timmar så skulle det motsvara 15 heltider. Men det är inte mer tid som vi står och slöar i verksamheterna, det är ju en schemateknisk fråga. Det las om för att vi går tillbaka på vår grundbemanning. Och grundbemanningen sänktes på flera gruppbostäder.

Ja ja så var det med det!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: