Vi betalar med vår hälsa

Det finns forskning på att hjärnan tar mer stryk av skiftarbete, den åldras snabbare och vi får svårare att tex lösa problem än de som inte jobbar skift, vi råkar ut för fler olyckor osv. Hjärnan behöver fler dagar att återhämta sig mellan skiften.

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2016/05/18/skiftarbete-far-hjarnan-att-aldras/

Det är konstaterat att jobba skift är ett hot mot folkhälsan, Vårt samhälle kräver idag att ”tjänster” ska vara tillgängliga 24/7 och det innebär att folk måste jobba mer skift.

”Under senare år har en lång rad vetenskapliga studier visat att våra arbetstider kan öka risken för flera kroniska sjukdomar som diabetes, kranskärlssjukdom och bröstcancer. För skiftarbetare ökar till exempel risken att få diabetes med i snitt 70 procent . För nattarbetande kvinnor är riskökningen för bröstcancer i snitt 50 procent.

Forskarna har kunnat se ett tydligt samband mellan oregelbundna arbetstider och metabolt syndrom som är en kombination av högt blodtryck, blodfettsrubbning, förhöjt blodsocker och bukfetma. Nyligen kom även en studie som visade att unga skiftarbetare hade ökad risk att drabbas av den neurologiska sjukdomen Multipel Skleros.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/skiftarbete-ar-daligt-for-halsan

Jag kan bli så arg och ledsen över att folk irriterat sig på att vi har haft 3-3. De förstår inte arbetstidsmodellen, de förstår inte hur skiftarbete sliter på kroppen. De förstår inte att det är inte bara för att vi ska ”ha det bra” som vi velat behålla denna schemamodell, vi behövde den för våra kroppars skull. Det står även under den första länken från dagens medicin om att vår fritid, hur vi använder den lediga tiden, hur vi lever blir mer viktigt när vi jobbar skift. Men hur ska man orka göra något vettigt när man är ledig så lite som vi är? Många jobbar 11 timmars skift oavsett dag när de väl är på jobbet, hur många orkar göra något efter de skiften? När ska du hinna med att träffa vänner och familj? När ska du orka med det? Jag själv kör på jag är ju instruktör och har varit inne i ”flowet” i några år och har en bra grundkondition men de som inte har det? Jag märker en minskning på passen, många jobbar mer. Haparanda bor speciellt kvinnorna hade börjat sporta mycket mer.

Nu är jag inne i en period på det när jag jobbar väldigt mycket, 7 av 9 dagar är jag på jobbet, varav helg passen är på 11 timmar styck. Måndag till Torsdag jobbar jag 8 timmars pass. Jätte bra det MEN jag börjar INTE 07 eller 08 på alla pass jag börjar oftast 11, 12 eller 13! Det betyder att jag slutar 20, 21 eller 22. Hela dagen och kvällen går åt där.

Vi som jobbar skift betalar med vår hälsa och så gör man något så dumt som att ta bort 3-3 med en del av förklaringen att det inte är ekonomiskt hållbart! Ja men det visade ju utredningen som gjordes, det går inte att bevisa att det var schemat som var för dyrt. Då ändrade man på beslutet, brukarna ska få mer tid med sin personal och vad gjorde man? Man tog bort personal från arbetsställena. Man sa att arbetstidsförkortningen skulle gå till att täcka vikariebehovet? Var är det då? Var är den personal som skulle göra det. Vi har haft in 1 person ett par gånger som fått från sin fasta tjänst börja vara tillgänglig vick igen. Efter det har det varit vanliga vikarier, de gånger det gått att få någon, vi går ofta med för lite folk för att det inte finns vikarier och vem drabbar det? Inte arbetsgivaren eller socialnämnden, kommunen, politiker eller någon chef. Det drabbar våra brukare, det drabbar den personal som jobbar på golvet från flera olika sätt. Vi måste jobba betydligt mer, vi måste hinna göra två människors jobb, vi mår inte psykiskt bra för att vi inte kan göra det jobb som krävs av oss, vi mår dåligt för att vi inte hinner göra det där som Kalle idag ville göra. Våra brukare får inte det de enligt lag har rätt till. Vi mår inte bra och känner absolut inte att vi gjort ett bra jobb när vi går hem.

Jag är sjukt trött nu för tiden, betydligt tröttare än jag varit förut. Hos oss vet jag redan personal som varit tvungna att sjukskriva sig för att kroppen helt enkelt inte orkade gå till jobbet. Det är inte frågan om att vara lat, skiftarbete sliter på kroppen, vårt jobb sliter båda psykiskt och fysiskt, vi orkar helt enkelt inte på samma sätt som när vi hade 3-3. Alla vet att det inte billigt att vara borta från jobbet, det gör man inte bara så där. Man går dit tills det längre inte går. Det ska bli intressant att se om siffrorna för 2018 uppvisar den vinst de ville ha!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: