Tjorv och tjorv

Jag vill inte vara negativ men vad blir man…….

Vi har ju börjat på våra nya scheman nu och det är tjorv överallt! Det finns inga vikarier, de som finns är alla upptagna, den berömda vickpoolen som det togs folk till från den befintliga personalstyrkan verkar inte heller finnas nånstans. Jag vet att en tjej bytt till en annan arbetsplats, men var är resten. Hemtjänsten som inte haft 3-3 ser oxå effekterna, de har heller inte vikarier nu. Det är klart att det går åt så mycket mer vikarier nu när fast personal inte får gå in och ta pass. Det har redan vad vi hört jobbats kval övertid i massor, förstå vad det kosta. Men vad ska folk göra, får man inte ut någon så måste man ju stanna kvar och jobba. Vi kan inte lämna ställena ensam eller med typ 1 personal. Så det är ju bara att stanna, men sen kommer ju ansvarsbiten in, vem tar ansvar om en personal som jobbat alldelens för länge begår ett fel pga trötthet? För det är inte bara det att vi varit för länge på jobbet, vi utsätts psykiskt och fysiskt mycket hårdare än i ett affärsjobb tex. Så skallen an vara helt slut efter 4 timmar, tänk då och ha jobbat kanske 14 timmar!

Vad som har hänt som jag ser det är att allt i vanlig ordning inte var så väl planerat! Massor med saker som ska göras innan man tar beslut om en så här stor omorganisation gjordes inte, som att prata med tjänstemännen, föra en dialog och en förhandling med facket, dessa saker gjordes EFTER att beslutet tagits! Det fanns inga konsekvensanalyser från de ställen som hade 3-3. Det hade gjorts en utredning som presenterades i maj 2016 på själva schema modellen och i den kunde man konstatera att det inte är schemamodellen som kostat pengar, det är andra faktorer.

20180106_101956.jpg

Det fanns ingen konsekvensanalys från verksamheterna. Det har vi fått lämna in efteråt och då för att snygga till det säger de att den är gjord inför det nya schemat. Det stämmer inte. Alla har gjort den utifrån vad konsekvensen blir om man stänger 3-3.

VI i personalen skulle lägga scheman fast att det är ett arbetsgivaransvar. Ett arbetsschema tillhör arbetsmiljö och den ansvarar arbetsgivaren för. När vi poängterade det så fick vi veta att vi är oengagerade och att de sätter lönekontoret att göra schemat, vill ni det kanske!!!! Vi blev alltså mer eller mindre hotade till att göra ett. Alla personalgrupper satte igång att jobba med scheman trotts att alla förstod att det är ett onödigt arbete, det kommer att komma tillbaka, det kommer inte att godkännas. Och så var det för alla, schemat godkändes inte och fick göras om flera gånger förutom hos oss, vårt gick igenom direkt. Men vi hade turen att ha tillgång till en tjej som lagt schemor i många år! Ingen visste vad vi hade att jobba med, hur många timmar, räkna med 37 tim/v fick vi höra från chefen. Vi läser beslutet och så står det!

20180106_102339.jpg

Men det hade vi ju räknat ut med rumpan att 37 tim/ vecka kommer vi inte att få, var skulle besparingen annars vara?? Det står ju in nästa stycke, när man läser det förstå man ju tanken nu!

20180106_102455.jpg

Vi har ingen övertalig personal….. ja ja orkar inte dra den biten än en gång, den är färdig tjatad, de fattade inte hur 3-3 fungerar. De sas att det kommer inte tas timmar från verksamheterna på något vis, timmarna från vår arbetstidsförkortning ska gå tillbaka till verksamheterna så att våra brukare för mer tid med sin personal, det står i beslutet från socialnämnden.

20180106_102048.jpg

Men så har inte skett, de har tagit huvuden från alla verksamheter förutom vår. Men vi har tre verksamheter som går under Östermalm och vi har äskat pengar fler gånger om mer personal till dagverksamheten, vi har haft personer från arbetsförmedlingen att jobba extra uppe på gruppbostaden för att vi har en pensionär där. Vi har dragit över budgeten just med extra bemanning pga säkerhet flera gånger. Så oss kunde de inte röra, tacka gudarna för det. Men då undrar man var gick denna mertid med personalen för brukarna???

Allt har varit så oklart, ingen vet något. En strateg skulle anställas, men det finns ingen på strateg tjänsten än. Vad ska strategen göra? Ringa ut vick och gå igenom scheman? Den infon har vi fått. Vi har redan folk som sitter och ringer ut vick. Och att titta på scheman skulle ju behövts redan i höst. Allt skulle behövt vara klart i slutet av September så att vi skulle haft det sista 2 månaderna att smälta schemat, att se efter hur vi ska planera vår fritid. Många har barn och kanske en andra förälder som oxå jobbar skift eller tom borta från orten. Även vårdpersonal har ett liv utanför jobbet!!!! Men det verkar de inte tro!!! I slutet av november släppte de bomben, det blir indragningar i personalstyrkan, det ska in folk i en vick pool!!! Flera scheman inte ens godkända i mitten av december, tänk va!!! Tänk vilken arbetsmiljö vi har! Många visste inte ens var de kommer att jobba efter nyår! Tänk att inte veta hur du ska planera ditt liv. Nå vi är ju som dumma kossor så vi godtar det. Vi ändrar på oss hur som haver hela tiden. Men än idag vet vi inte hur detta med vickpoolen ska fungera, den verkar ju inte ens finnas, var är de människorna, hur tas de ut, vem tar ut? Det finns iallafall inga att tillgå! De vikarier vi pratat med säger att de får sms?! En utav pooltjänst tjejerna sa att hon sovit på morgonen och inte hört att hon fått sms. Hon vaknar flera timmar efteråt och hade alltså missat den dagen för att hon fått ett sms!? De ska väl ändå ringa. Trevligt värre att jobba inom vården just nu!!

Nä fan detta blev lååååångt igen. Jag är bara så otroligt less att vi blir behandlade som om vi inte vore något värd, som om inte vi hade ett liv eller en fritid, vi var inte ens värda att få ett riktigt samtal med politikerna med våra egna siffror! Nej vi fick äldreomsorgens siffror presenterade!!! Jag är så less på att inget i vanlig ordning funkar, inget är klart, inget är igenom tänkt… det ser så fint ut på papper och det står en massa fint men börja man syna allt i i sömmarna så är mycket luftslott! Vi har accepterat och vi löser det, vi löser varje situation, vi jobbar, vi gör vårt, vi hittar alternativa lösningar och arbetssätt. Vi kommer till jobbet och jobbar på men med mindre glädje än tidigare, mer nedtryckta än tidigare. Men beslutet är taget och det är accepterat!

Be safe out there

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: