Varmt?

Härligt väder ute idag, solen skiner och det är några plus grader. Vi har ännu inte haft en frost natt, får se då när det kommer. Jag tycker ju det är skönt, jag som inte gillar vinter överhuvudtaget! Det ska ju bli nån extrem värme för årstiden stod det på Aftonbladet idag. I södra Sverige upp mot 20 grader. Det känns tom här att vädret inte är som det ska 🙂

Vi hade ett litet familjemöte igår. Både jag och Danne tycker det mesta spårat ur, städningar funkar inte, sovtider funkar inte, man svarar inte hövligt, man fräser och svär, tjat om saker vi redan kommit överens om osv…. alltså det finns regler att följa och jag är inte glad när det faller. Vi skrev ut frågor och att tänka på, till ungarna ett par timmar innan så de fick fundera lite. Frågor om vad de tycker är fel, hur de vill att saker ska vara, vad vi kan ändra på, hur de vill ha sin dag, mat, sovtider, läxor och konsekvenser. Sen när de sagt sitt då hade vi våra, vad vi inte tycker fungerar, hur vi vill ha saker gjorda osv. Jag tycket vi fick veta rätt mycket om hur de tycker dagen ska vara, Rasmus var den som hör och häpna tyckte och tänkte mest.Men vad han behöver lära sig är att man kan prata utan att inta en försvarsställning! Ingen är ute efter att halshugga honom för att man vill prata. Så idag ska göra som man ska, jag ska skriva ut det och vi alla undertecknar vad vi kommit överens om.

Jobb hela dagen igår, det är helt ok när man kommit dit, det är roligt och jag har för det mesta bra arbetskamrater MEN nog kunde man kunna bli miljonär…. inte för att jag skulle vilja köpa en massa saker, bo flott och på en annan ort eller så….  just nu ialf. Men jag skulle vilja slippa denna oro som gnager i en, hur ska det bli, hur ska vårt schema se ut, kommer jag kunna fortsätta som instruktör…. nej inte i den utsträckning jag gör idag men hur skulle det då kunna se ut. Under mitt arbetsliv har det varit olika stressmoment som fått folk att må rätt dåligt på vår arbetsplats och oftast när man synar det i sömmarna så är det för att organisationen inte fungerar. Det har alltid funnits en oro ang något och då menar jag inte små saker. Det finns inga klarar riktlinjer för hur man anställer folk, hur det ska vara och fungera på din arbetsplats, det finns ingen röd tråd, den skiftar i färg beroende på frågeställaren, vem som kräver, vem det gäller. Man verkar mellan varven hitta på regler som inte finns, man säger saker som inte stämmer, man ljuger…. och det är saker som pågått i många år. Så det tar på en till slut, det gör det. Och när de gick tillbaka i mina papper på hälsocentralen så har jag börjat springa med mina hälsoproblem redan 1998, stressrelaterade helt klart tyckte den läkare jag pratade med.

Jaha ja nu halkade jag dit igen, jag vill inte gnälla men det är en jävligt oroande situation den vi sitter i just nu. Och tänk att inte ens nu kan vi få klara besked i något! Vi ska ju frm den 1/1 2018 få ett nytt schema. Ok schema det är ett arbetsgivaransvar för det första, att ha ett schema ingår i arbetsmiljö och den ansvarar arbetsgivaren för. Ok vårt högsta höns kucklade ner på vår arbetsplats och sa att det är bara och sätta igång att göra ett schemat. Jag ifrågasatte detta, varför ska vi göra det, det är ju ert ansvar. Ja då fick vi höra att vi var oengagerade, vill ni inte ta del av ert eget schema!!! Lögnerna haglade, alla andra hade ju börjat och var nästan klara, det var bara vi som var så oengagerade och inte gjort nått! Jag kollade upp det hela och det stämde inte, en del hade börjat men de har haft en annat schema sedan sommaren, den del hade börjat tönka tankern och andra var inte ens där.

Ok men då bryter vi ner det, vilka direktiv har vi? Politikerna är tvetydiga, jo ni ska återgå till 37 timmar i veckan, men de säger inte var, de pratar besparing och vik pool som ska göras utifrån våra timmar. Vår chef säger att vi ska lägga varenda timme på vår egen enhet. Vi börjar ju i bak ändan! Varför ska vi göra ett schema, satsa timmar på det när det kommer att förkastas, vi vet inte ens om vi kommer att få alla timmar på vår egen gruppbostad. Först bör ju en risk och konsekvens analys göras, vi gjorde den och lämnade in den, men jag vet att på en del ställen inom kommunen så har chefen gjort den, så återigen vems är ansvaret att göra den? Sen efter det ska en täthet göras och sedan gör man arbetscheman. Hos oss gjorde vi i den ordningen och vi har räknat in våra 37 timmar/anställd och vecka. Det har de gjort på andra ställen med men nu har de fått infon att det kommer inte att gälla, de ska ut i en vik pool…. naturligtvis…. det är ju det vi sagt från början, om vi inte tas ut till en vikpool var kommer besparingen in??? Så det är bortkastat arbete att göra schemor överhuvudtaget. De ska ju anställa en strateg, ja men låt denna göra schemat då!

Ja ja det blir vad det blir, men många kommer att må mycket dåligt över detta. Det är inte som att gå från ett rum och jobba med papper och datorer och sätta sig i nästa, vår produkter är levande. Det kommer att bli kaos både bland våra brukare och vår personal. Tänk att vår arbetsgivare inte kan tänka på sin personal för 5 öre! Usch vilken gnällfia jag är…..

Nä nu in på fb, kolla mailen, kolla företaget och sen jobb!

Be safe out there

 

 

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. anders
    Okt 16, 2017 @ 09:20:16

    Gnällfia!? Nå perkele tycker ni att det är käpprätt åt h-vete, så skall ni ”gnälla” så länge ni bara orkar. Är det ingen som säger något, ja då tror ju alla att det är bra. Nä så kör hårt Anna, tala om vad ni tycker

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: