Arbetar kommun???!

Öppnade Aftonbladet i sedvanlig ordning, slöläste om allt som hänt. Men så fångade mitt öga en trevlig läsning om arbete, en debatt artikel så inget vetenskapligt bevisat, men ack så sant det är! Ohälsan ökar i landet på många olika sätt, folk mår dåligt av sina arbeten. Det ser jag bara om jag tittar på min egen arbetsplats. Samtidigt som vi mår allt sämre ska vi förväntas att bli allt mer flexibla, jobba ännu hårdare, ännu mer. Det märks bla hos oss. När vi öppnade vår gruppbostad var den för 4 boenden, idag är vi 6, vi har visserligen fått till några procent på 4 personer som inte hade heltid. Två av dom har fortfarande inte heltid trotts att kommunen strävar efter det. Strävar efter att alla ska ha heltid, det är något som bara ser fint ut på papper, inget som de faktiskt gör något åt. Att vi fick höjt är inget vi ska buga och tacka för, nej vi fick två 0.75% tjänster för många år sedan för att vår arbetsbelastning ökade. De tom tillsattes men personerna som fick tjänsterna fick aldrig börja på dom. De låg vilande av lite olika orsaker och sedan delades de ut lite här och lite där. Till slut hade de tagit bort 150% av oss. Så att vi fick tillbaka lite var bara rätt. Vi har verkligen fått vara flexibla, vi skulle bli 3 meter långa om man kunde mäta hur flexibla vi är. Ingen av oss höjer direkt på ögonbrynen när vi får uppdrag som kanske inte ens tillhört oss, nej vi börjar lösa det ganska omgående. Men med åren har vi blivit ”gnälligare” så skulle säkert arbetsgivaren se det, men det är inte fallet, vi har blivit klokare! Vi har sett att allt vi blivit lovade genom åren aldrig infriats. Så idag går vi inte direkt på snacket ”Gud vad duktiga ni är” för det är bara prat och ett sätt att få oss att göra saker vi egentligen inte behöver. Men så korkade är vi inom vården, vi gör och oftast utan att ifrågasätta.

Så här står det bla annat i artikeln ”Att våra arbeten ska vara bra betalda, att jobben inte ska slita ut oss och att vi efter arbetsdagen ska ha tid med familj och vänner, få återhämtning och livskvalitet, är något arbetarrörelsen alltid har strävat efter” Jag vet inte om vår arbetar kommun strävar efter det, socialnämnden har ju just gjort precis tvärtom, de har ökat vår arbetstid! Jag hade förstått om det hade varit en besparing men det kommer det inte att bli, det kommer at bli dyrare på många sätt för kommunen! Vidare står det i artikeln så här ”Lokala försök och forskningsprojekt visar att en arbetstidsförkortning kan ge precis de positiva effekter som vårt samhälle behöver. Minskad stress, mer tid över till annat och mer livskvalitet, Det är hög tid att åter tala om de grundläggande principerna om frihet och arbete som är en av socialdemokratins viktigaste grunder” Ja jag vet inte jag, så är det inte i vår Socialdemokratiska kommun. De har nog glömt bort detta isåfall!

Om jag inte haft min träning hade jag aldrig orkat med mitt jobb, jag hade inte orkat ge av mig själv som du får göra om du jobbar med det jag gör. Vi är deras värld nästan, det är vi som planerar deras liv, deras fritid, deras städning och mat, deras livskvalitet. De blir våra kompisar, vår lilla extra familj, vi värnar om deras välmående. Ibland känns det som om de är inne i huvudet på dig och under ditt skinn. Vi kan sällan sitta och äta ifred till exempel. Ingen av oss har hjärta att köra ut dem från samlingslokalen, de mesta vi gör är kanske att be dem sätta sig i soffan så att vi får äta iallafall. Kvällspassen är korta, vi har en halv timme rast på dom, så oftast går vi inte från jobbet, vi äter där och det får vara vår rast.

När vi hade möte med politikerna så jämförde två av dem deras jobb med vårt. Jodå jag tror helt fullt och fast att de oxå har tunga jobb. Men det var så dumt det de sa. På flera av våra arbetsställen finns folk med flera diagnoser, du kan vara schizofren och höra röster som ber personen göra olika saker som att kanske döda eller hoppa ut från ett fönster. Och på detta är du ännu utvecklingsstörd, du har inget normalt resonemang någonstans som kanske stoppar dig eller åtminstone får dig att tänka till. Nej det måste vi göra åt dom, vi måste vara så lyhörda att vi ser detta innan det kommer, att kanske försöka stoppa det, kalla på hjälp det är vårt ansvar. Vi ska vara så modiga att vi vågar gå in denna situation, att vi törs ställa oss där när en person på kanske 100 kg har en kniv eller något annat tungt som kastas emot dig. Så säger en person åt oss, jo men en 3 åring kan oxå säga, jag ska döda dig…… suck … jo! Eller som en sa som jobbar på en affär, ja jag har fått jobba 10 dagar i sträck, jo det har vi oxå fått göra och massor av gånger. Men denna person har heller inte det vi har, det kan skrikas i ursinne en hel dag . Och så ska jag som personal sitta där och ta emot och lyssna, det kan pågå utbrott i timmar, det slängs saker och fönster rutor slås sönder, det ska bytas blöjor, städas, handlas och lagas mat och ibland med folk som skriker åt dig konstant. Och jag lovar att det är inte personens arbetsschema att arbeta tio dagar i följd, inte vårt heller tacka gudarna för det. Vad jag vill komma till är att du kan inte jämföra jobb på det sättet. Så klok borde man vara om man sitter i nämnden!

Läs artiklen, den var bra, jag hoppas den kunde starta en debatt!  Sänk arbetstiden, vi behöver vila

Det är inte det att vi är lat och inte vill jobba, det vill vi. Jag älskar efter 33 år fortfarande mitt jobb. Och skulle jag inte haft min träning så hade jag inte orkat. Och nu kommer även den att äventyras, jag kommer inte att kunna att instruera på det sättet jag gör idag. Det är uteslutet, det finns inte tid till det. Så det kommer mest troligt att bli en uppsägning för min del så får jag börja vicka istället. För jag vill fortsätta att vara instruktör.

På tal om bananer så hade jag mitt zumba pass på fysioteket, det gick kanon, det var så jäkla kuul. Vilken energi, vilket gäng, det tjoades och det sjöngs, vi hade så kul!!!! Alltså kan man göra annat än älska träning och zumba. Vila idag men imorgon blir det STRONG by zumba och på fredag Zumba Gold chair 🙂

Idag ska vi på utvecklingssamtal med Savannah, spännande. Men hon är en klok lite tjej min dotter så det blir nog bra ❤

Be safe out there

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anders
  Okt 11, 2017 @ 09:48:02

  Det är bra Anna, du säger/skriver vad många säkert tycker och tänker. Det här är nog tyvärr en situation eller iaf liknande som finns på många arbetsplatser i landet.

  Bonusgrabben är samordnare på ett stort företag i stan och han är helt slut när han kommer hem från jobbet. Yngsta dottern jobbar som undersköterska och är ofta tvungen att sjukskriva sig…… man blir ledsen, det är för djävligt hur det har blivit på många håll.

  Sedan har vi en Allians som vill ha tillbaka utförsäkringarna, FK jagar sjuka med blåslampa…… I slutänden kostar det ofantliga summor när folk inte orkar längre och besparingarna aldrig verkar ta slut på arbetsplatserna. Personligen så är jag otroligt glad att jag har kvar ett jobb som jag trivs med, men ändock till sommaren så lägger jag ner och blir panscho på heltid.

  Slutade i restaurangbranschen för över 20 år sedan, då började förändringens vindar blåsa i den branschen och jag valde att lämna medans tid var.

  Ta hand om dig själv, din familj och ha det så gott. Du har din passion i din firma 🙂

  Svara

 2. Anna
  Okt 11, 2017 @ 13:00:03

  Ja Anders visst blir man ledsen när man ser hur allt blivit! Helt otroligt! Jag tänker bara på de som sitter i våra nämnder här i kommunen. De vet inte ens vad de pratar om, de har ingen verklighets förankring, de förstår inte och kan inte se verkligheten, de förstår inte hur det fungerar över huvud taget. Och då menar jag inte bara i socialnämnden utan i andra nämnder med. Jag är inte förvånad över att vi har en stad i kris alls!

  Och vår stad är säkert inte unik, det är garanterat liknande i andra kommuner och hur ser det då ut i vår riksdag!!!?

  Svara

  • Anders
   Okt 11, 2017 @ 14:53:42

   Förankring i verkligheten – ja det är nog många som har ansvar för våra skattepengar, både på lokalnivå och riks, som borde ta sig ut och praktisera där arbetet utförs. Det är ingen besparing om människor ”går sönder”…..

   Finns ju en del skräckexempel på riksnivå, ja och hur man inte handhar skattepengar. Tänker bl.a på sammanslagningen med Danska Posten och NUON-affären. Det saknas kunskap och det verkar som att det inte är så viktigt att ta reda på de faktiska förhållandena. Man tar ett beslut på vaga grunder som slutar med ett än större minus, både vad gäller pengar och människor som kapital. 😦

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: