Diskussioner

Det pågår diskussioner på Debatt Haparanda på facebook. Jag har inte kunnat hålla riktigt tyst. Men det är så mycket mer jag skulle vilja tillägga, säga, berätta om hur det faktiskt går till att vara kommunanställd. Men jag väljer att inte uttrycka mig kring det. Jag har funderat på varför, tidigare, för något år sedan hade jag gjort det men nu känns det som om jag fått ett osynligt munkavle av någon anledning. Orkar jag bara inte, vågar jag inte, vill jag inte? Jag vet inte varför.

Det är så mycket som är tokigt i kommunen. Bara det här med vårt schema, först hävdar det att det är för dyrt. Sen visar utredningen att o nej det kan man inte påvisa att det är schema modellen som blivit för dyr, man tom varnar för att säga upp avtalet. Då ändrar man i beslutet orsaken till varför det ska sägas upp, de påståendena är heller inte riktiga. Vi kommer inte att få någon mer tid, de tänker ta den i dem timbank, det har de gått ut och sagt. Vi får inga svar, det finns ingen som vet hur det ska fungera eller hurdant scheman vi ska gå på, hur det kommer att fungera och vem ska göra dessa scheman, är vi fortfarande under 3-3, måste vi ta skuldtimmar ännu? Allt är så fel gjort från början…. det här fick jag av en högt uppsatt tjänsteman i kommunen i Maj efter ett inlägg på Debatt Haparanda

Hej Anna

Jag blev så konfunderad av ditt inlägg på debatt Haparanda. Före man beslutar om större förändringar så ska de förhandlas. Om jag uppfattade dig rätt så har inte det skett? Det skulle facken kunna driva som ett skadeståndsärende. Facken ska också informeras om förändringar före beslut. Har inte det heller skett? Sedan ska man inför alla förändringar genomföra en konsekvensanalys. Vad kommer detta att de facto innebära för verksamheten osv. Den ska facken också få ta del och har också möjlighet att kräva en före förhandling.

Jag lämnade detta vidare och ett namn jag fick med telefon nummer till våra fackrepresentanter men vad jag vet så är inget gjort åt detta! När det gäller att ta beslut inom socialförvaltningen så finns ju massor av andra lagar att ta hänsyn till att fundera håller detta i förhållande till de olika lagar klienter och andra berörs av? Det är säkert så på andra ställen med men jag kan ju bara prata om det jag själv har erfarenhet av.

Jag pratade med facket idag och de har heller inga svar, de ska ha möte med arbetsgivaren idag så får se om de får några svar då. De sa att det är räknat att om man slopar 3-3 inte schemat men arbetstidsförkortningen så blir det övertalighet. Ok vi säger att det blir så, vi fortsätter att jobba som vi gör nu med denna bemanning, ok det går. Vi kommer inte att kunna förlänga våra turer, det är inte frågan om det. Då tjänar inte arbetsgivaren något. Det görs en vikariepool med övertalig tid, 28 timmar i månaden/ heltidsanställd. Vad händer om jag inte får ihop dessa 28 timmar extra i månaden? Får jag löneavdrag? Förstår ni 28 timmar är en jävla massa timmar! Ska de säga upp delar av vår tjänst eller hur har de tänkt detta? Facket hade heller inga svar på det och inget ärende är drivet som skadeståndsärende heller. Tjejen jag pratade med idag hade aldrig ens hört talas om detta.

Sen om man tittar på allt annat i stan, vägar blir värre och värre, byggnader som måste rivas för att man snålar och inte repar fast att behovet finns, ska de riva hela innerstan? Jag har kompisar som suttit i nämnder men hoppat av för att det saknas en verklighets förankring i besluten. Det gör det verkligen. Sen får man inte gå ut och säga att detta är inte rätt, så här är det inte. De som sitter där och bestämmer om våra liv verkar inte veta hur det egentligen är! Hur det kommer att fungera i verkligheten, de verkar ha svårt att omsätta siffror till det verkligen livet. Även vi vet att man måste spara så dum är inte vi heller men det ska ju fungera oxå.

Inga dialoger förs, ingen vet någon, ingen svara på något, det skapar osäkerhet, det skapar oro och spekulationer, folk skapar sig sin egen bild på hur det kommer att bli. En stor del av kommunens anställda mår dåligt! Jag är inte den som bråkar för ro skull, jag är faktiskt tro det eller ej rätt foglig och anpassningsbar. Jag gör det mesta som de ber mig om och mer därtill. Men jag har varit med så länge så när saker och ting börjar bli riktigt tokigt börjar jag googla, jag börjar ta reda på saker, jag börjar kolla lagar och jag har munläder som jag gärna då använder!

Ja ja nå vem vet kanske det blir hur bra som helst det här, försöker trösta mig med det. Jag är ganska less på detta nu. Kom med en lösning, en planering så man själv får ta ställning till om man vill jobba kvar eller inte!

Be safe out there

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: