Psoriasis

Jag har ju psoriasis, det är ju samma autoimmuna sjukdom i grunden som crohns, det är min grund, sen slog den på mina leder och slutligen fick jag psoriasis. Nu med allt detta med 3-3 så har min psoriasis blommat rejält! Jag har på naglar, runt fingrarna, en armbåge och lite på hårbottnet. Mina nagelband spricker, fingrarna ser hemska ut, jag har nu fått lite stopp på det med olika smörjmedel. Armbågen har aldrig varit så hemsk som den är nu. Annars bryr jag mig inte så mycket men det är när jag har STRONG och ska stå tex i planka på underarmarna, det gör jävligt ont och jag börjar ofta att blöda, fint!

Facket var på vårt p-möte igår, vi pratade lite om var de är i frågan 3-3, vad som händer, vad de gör osv. Jag vidarebefordrade de tips jag fått av tjänstemän som slutat inom kommunen men fortfarande hänger med i våra debatter. Det är många som har ögonen på lilla Haparanda.

Jag har varit på hbwebben och skrivit oxå, där har Anders Rönnqvist som enda politiker getts sig in i diskussionen. Inte någon annan har ägnat sig tiden att på något sätt förklara sina beslut!

Deras egen utredning ang 3-3 schemat säger på flera ställen att man inte kan påvisa att det är schemat som blivit dyrt, det står tom att inom LSS och underskottet är det INTE schema modellen som bidragit till underskott. Hur ska man då bli av med schemat? Det är så att det sticker i ögonen på vissa personer, kommunchefen bla. De har blivit totalt insnöade på denna arbetstidsförkortning, de har inte sattit sig in i hur det fungerar. De tror att de får lös en massa människor som redan har en anställning i en vikariepool, då slipper vi vikarier? Men vad händer då med motivet de tagit för att ta bort schema modellen -Brukarna ska få mer tid med personalen. De kommer ju att bli mer ensamma när detta blir verklighet. Vår mertid skulle ju gå till andra ställen. Detta har blivit en prestige fråga, vem ska lyckas få bort det hatade schemat i chefernas ögon. Vem ska våga sig på att köra över all personal? Det finns 4,1 miljoner att spara på att slopa gratis barnomsorg. Den tillkom för att locka fler barnfamiljer till Haparanda. Men då kanske vi måste ha mer arbeten än pytte små deltids tjänster inom IKEA att erbjuda. Det blev ingen massinflytt i staden och ändå fortsätter det att vara gratis. Många många föräldrar säger att de kan betala för barnomsorg. Ingen överlever idag på deltids jobb och vården får svårare och svårare att få folk, vi har dålig lön, dåliga arbetstider, dålig arbetsmiljö och nu tar de även det sista lilla som gjort att vi kunnat locka in folk till oss.

Lite från de övergripande slutsatserna, hela utredningen går att läsa på Haparandas hemsida

Den sista bilden är på motiveringen till att ta bort 3-3, så den har inget med besparingar att göra. Problemet med denna motivering är ju att i nästa andetag biter de sig i rumpan. De tar övertaligheten… som egentligen inte finns, det är bara omorganiserad arbetstid, tid vi haft i våra tjänster som heltidare från början. De tänker ta timmar och sätta dem i en vikariepool, var blir det mertid med brukaren då?

Ja ja nu försöker de svänga på badhus detbatten i Haparandabladet. Helt plötsligt har vi ett val här. Det hade vi inte för ett tag sen då det skrevs om att badhuset skulle rivas. Nu inbjuds vi till diskussion och har fått tre alternativ och hur de lägger fram dom är ju smart, 1. renovera då får vi 20 år till med badhuset, 2. bygga nytt då får vi 50 år eller 3. bada i torneå och torneå stad ser fram emot att ha oss badande där.

 1. Att renovera badhuset var aldrig på tapeten, de satt det blir för dyrt. Och sedan alla andra hallar som finns där. Vad händer med de som har sina träningar där? Brottning, innebandy, handbollen? Säkert många fler som har sina träningar där. Var ska de träna? Alla kommer inte att få plats på Aspen.
 2. Att bygga nytt, det blir inget nytt badhus, det är sagt att det blir en mindre tränings bassäng där barnen ska få lära sig att simma. Så badhus är ett stort ord för det som var tänkt.
 3. Bada i torneå, tidigare ville inte torneå stad ha dit hela Haparanda att bada för slitaget på deras badhus ökar markant. Och även om vi nu är välkomna, hur ska det gå till rent praktiskt? Finns det badtider under dagarna så att vi får samma möjlighet att bada som vi har nu? Barnen badar 5-6 veckor tror jag det är varje höst och vår termin. Och hur många klasser är det inte som har den möjligheten? Kommer det att finnas plats för alla? Torneå har ju en betydligt större folkmängd än vi. Hur ska vi få dit alla barn? Bussar? Hur mkt kommer inte det att kosta? Något måste till där för det går inte att gå eller cykla då kommer barnen att missa intill liggande lektioner. Det är ju inte så att torneå badhus ligger bakom tullen. Nej det är ganska långt dit och efter en hårt trafikerad väg. Sen är torneå badhus betydligt bättre i badväg för barn och ungdomar. Men vårt eget fyller sin funktion. Simkunnigheten sjunker bland barnen och det är skolans ansvar att ha koll på simkunnigheten, det finns med i läroplanen, Läs Simkunnighet

Återigen tycker jag att våra beslutsfattare inte tänker två steg framåt, hur ska det gå till? Vad kommer transporter att kosta? Hur många veckor får de simma? Hinner de lära sig simma på de veckorna? Blir det ens varje termin? Det är många som ska dela på tiderna om det blir i Torneå. ska eleverna riskera icke godkända betyg pga våra beslutsfattare inte tänker till?

Om det blir en mindre träningsbassäng, vad klassas som mindre, som de sa tidigare, hur ska den nyttjas av allmänheten? Vi har många pensionärer som badar, många människor morgon simmar, kommer det finnas en barnbassäng så att man kan vara där med riktigt små barn, som det finns idag? Vattnet där är ju oxå varmare.

Vad händer med träningshallarna, var ska de som tränar få plats? Det är många som hyr skolornas gympasalar på kvällarna, det är inte det lättaste att hitta tider idag så du kan få hyra in dig i en hall.

Nä nu måste jag börja med min zumba

Be safe ut there

 

8 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Anders
  Maj 30, 2017 @ 09:03:49

  Sorry för det där med psoriasis, det är tydligen något som man får leva med även framöver. Det är väl som mina atopiska kliande eksem, ibland är det bara dåligt och ibland ännu sämre. Nå niin se on……

  Det är bra Anna att du grillar politikerna, någon måste och du gör det bra. Du läser på och har bra argument. Det behövs fler av din sort, ja som vågar säga ifrån med bra argumentation. Hoppas att du får bra tyck och tänk från din närmaste omgivning för ditt engagemang.

  Gott att du har din zumba och övrig träning så du får lite positiv energi också 🙂

  Hälsningar från gubben Lampinen

  Svara

  • wiccans
   Maj 30, 2017 @ 09:28:55

   Tack Anders, vad snällt 🙂
   Jag har alltid varit bra på att tycka och tänka. Men även en sådan egenskap för med sig problem. Som tex på jobbet är jag inte alltid bekväm. Jag säger vad jag tycker och är bra på att prata för mig och det jag tror på. Men då är man intr alltid populär, som en av våra handledare så till mig – Du vet väl om att dina styrkor är dina största fiender. Och så är det. Därför är jag min egen, jag, trycker för mig själv, vill inte vara med i politiken eller i facket för den delen heller. Erbjudan om att engagera mig kommer konstant, senast igår o ett idag 🙂
   Och jaaaaa Zumba är verkligen mitt positivitets filter ❤

   Svara

 2. ocianablog
  Jul 06, 2017 @ 01:03:54

  Men fy, lider verkligen med dig.. Visste inte att man kunde få psoriasis av Crohns? Jag har också det och har börjat få hemska ledbesvär, men ingen har sagt något om att man kan utveckla hudsjukdomar också?
  Jag har också en blogg där jag bl.a. skriver om min Crohns. Följ den gärna 🙂
  Kram på dig!

  Svara

  • wiccans
   Jul 06, 2017 @ 01:08:44

   Hejsan
   Vad kul att du skrev några rader 🙂
   Psoriasis, crohns, bechterew är samma autoimmuna sjukdom i botten, de yttrar sig på olika sätt bara. Jag har haft crohns så länge nu i ca 35 år med diagnos fick jag för ca 28 år sen, då vägde jag 44 kg. Jag är rätt mkt bättre nu än vad jag varit. Jag har precis som du mycket ledvärk och det besvärar mig mer just nu. Magen är jag så van vid 🙂

   Svara

   • ocianablog
    Jul 06, 2017 @ 01:38:26

    Ja men exakt, precis så känner jag med. Att det är ledvärken som är värst just nu. Magsmärtor har man levt med så länge att man liksom är van det, men man är INTE van att känna sig som en 80-åring i kroppen! :S Äter du någon medicin för din Crohns?

   • wiccans
    Jul 06, 2017 @ 08:10:23

    Jag började med att äta salazopyrin men tålde inte dom, jag fick en sk sulfahuvudärk som var värre än fan själv. Och då i början av 90 talet fanns inget annat till crohns så då provade jag en medicin till ulcerös kolit vilket naturligtvis inte hjälpte. Sen kom Entocort men jag fick äta jätte höga doser av dom och det hjälpte inte iallafall. Så jag slutade med dom. Nu äter jag inget och fixar det rätt bra. Jag tänker på vad jag äter istället, äter snäll mat. Dricker måltisersättningar för att få i mig näringen, de är snälla för magen plus att jag äter vanlig mat förstås till. Men jag är så dålig på att äta så därför dricker jag shakes. Om jag blir riktigt dålig i magen så äter jag en kur entocort för att lindra det värsta.
    Men läkarna är pisst på mig för att jag vägrar äta cortizon, jag har ätit det sist för 25 år sen och jag tar det inte. Jag fick såna humörsvängningar, jag bad mycket argt kassörskan på ICA skaffa sig en charmkurs bara för att hon inte sa hej åt folk, jag blev ett monster plus att sista kuren jag åt (där oxå höga doser, så höga de vågade ge) så svällde jag och såg även ut som ett monster! Så jag får inte så mycket hjälp fr sjukvården. Jag är en hopplös patient 🙂

    Jag har aldrig varit inlagd för det, de har velat men jag har vägrat, på den tiden rökte jag och det enda jag tänkte på då var att det blir svårt med rökningen. Idag har jag varit rökfri i 7 år och faktiskt så är jag betydligt bättre i magen när jag tänker efter. Jag spyr aldrig mer, det gjorde jag rätt ofta tidigare, diarréer har jag varje dag i princip, det kan gå några dagar någon gång då och då att jag blir fastare i magen men till 90% har jag diarré. Komemr det en korv nångång så vet jag inte hur jag ska få ut den, jag får nästan panik och får tänka ut den, det är som alla automatik inte längre fungerar där nere. När det väl kommer är det som en mindre förlossning alltså!!

    Men det är värken i lederna som är så jävla jobbig, jag tränar hårt och är zumba instruktör, mina knän är det som jag lider av värst. Jag kan inte böja dom fullt för då kan det hända att de sväller upp som ballonger! Fingrarna har börjat vrida sig, Det började för mig i nacke och ryggslut, det var ett hellvete, allt jag gjorde gjorde ont, kunde inte sitta ordentligt, kunde inte ligga så sova var inget kul. Jag får ibland citodon utskrivet och det hjälper. Men de vill ju inte skriva ut det till ledvärk, för ledvärk ska du äta antiinflammatoriska mediciner eller cortizon. Jag har ätit lindriga cellgifter men slutade med dom för jag märkte inte någon större skillnad. Jag tar citodon när jag behöver det istället. Men träning är det som hjälper så fort jag varit still för länge så börjar smärtorna krypa på mig.

    Så om du röker, sluta och tränar du inte börja! Ge inte upp med träningen, fortsätt fast att det gör ont, gör bara övningen anpassad så du kan göra den, jag hoppar inte så mycket, passar mig för vridningar, tänker alltid på mina knän och vrister. Träna fast att det är tråkigt, du ska se att din kropp mår så mycket bättre så man kan till slut inte sluta träna. Välj något i början som du tycker är roligt, träna inte för mycket i början, kanske 2 ggr/ vecka öka när du känner lust till att öka men ialf inte på en månad, öka sedan försiktigt, dels för din kropp och dels för ditt psyke, blir det för mastigt så kommer du att lägga av. Jag har tränar rätt hårt och har gjort det nu i 7 år och mår mycket bättre av det 🙂

    Var in på din blogg oxå igår 🙂 Vad kul med en med syster i magarnas värld 🙂

   • ocianablog
    Jul 06, 2017 @ 11:10:23

    Åh, jag förstår.. När jag fick min diagnos (2012) så fanns det ju massor av olika mediciner, det var typ det första de sa till mig. Att om inte en medicin funkade så var det bara att prova nästa och nästa och nästa, för det fanna så många. Jag åt också extremt höga doser av kortison länge, känner så väl igen dina biverkningar! Jag såg ut som en köttbulle (vilket var en ganska dålig kombination med min ätstörning) och kände mig ständigt förbannad.
    Zumba, verkligen?! Jag är glad om jag tar mig upp för trappan till lägenheten. Jag blir så sjukt slut av ingenting nu för tiden, förr kunde jag gå milslånga promenader eller gymma utan problem. Idag svettas jag som en gris och lär sätta mig och vila efter att ha bytt sängkläder. Så att börja träna känns oerhört långt bort för mig. Det har även påverkat min möjlighet att jobba, jag fixar inte fysiskt tunga lyft eller att stå upp för länge. Just nu jobbar jag deltid på en mack, med 5-timmarspass som längst eftersom vi står upp hela tiden. Behöver jag stå längre så får jag så ont i fötter och knän att jag börjar gråta.
    För smärtan i magen, som troligtvis beror på endometriosen, har jag fått morfinplåster plus Alvedon och naproxen dagligen.
    Ja det är skönt att kunna prata med någon som faktiskt förstår vad man snackar om. ☺

 3. wiccans
  Jul 06, 2017 @ 13:32:48

  Huj stackarn låter inget vidare alls för dig. Så var det oxå för mig när jag fick diagnosen. Jag orkade ingenting o då hade jag två små barn som var vildare än vildast. Bara att ha koll på dom o allt de behövde tog allt jag hade i energi väg. Jag var sjukskriven ett tag halv tid. Läkarna vill sjukskriva mig heltid men jag ville inte. Han sa att när jag tittar på dina prover så är det ett under att du står upp!
  Kan tänka mig att du mådde dåligt av hur man blir av kortison i kombo med ätstörning! Jag mådde sjukt dåligt över hur jag såg ut, jag bara blåvägrade äta Det, var livrädd att svälla upp så!

  Jag förstår precis hur du känner det med trappor o sånt. Jag kan oxå känna att benen som tappar all styrka o man blir helt matt. Jodå så här jag oxå det ibland. Men gumman har hjälpt mig jätte mycket för när du får igång blodcirkulationen ordentligt i lederna så blir det sakta men säkert bättre. Efter min första månad med zumba så svällde ena knäet upp o det såg ut som en fotboll o jag fick åka o tömma det. Jag vilade ett par veckor o gav det ett försök igen. Och det går bra men jag måste tänka på hur jag gör. Nu hållet jag upp 5-6 pass i veckan plus all träning hemma inför passen.

  Men jag har blivit bättre både i magen o i lederna. Det går i skov, just nu har jag mer ont, bristerna viker sig helt plötsligt, kan knappt böja fingrarna, knäet är tejpat osv. Men det går när jag är lite försiktig.

  Ge inte upp de första 5 åren är gräsliga sen brukar det börja vända för man känner sin mage, du vet vad du kan göra o inte med lederna o man börjar få rätsida på mediciner o så 🙂 det ordnar sig ska du se ❤

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: