Depp trotts sol

Vaknade i natt med ett ryck, 3-3 bara skrek i huvudet!!! Vårt 3-3 system är återigen hotat, det finns inte pengar sägs det. Jaha, vad innebär det för oss i vården? Vi har redan nu krisigt med vikarier, det kommer att krävas mer vikarier om vi slopar det. Var ska vi hitta dom? Som det är nu tar vi ju varandras pass men slopas det så behöver vi vick överallt. Att vi inte alltid fått chansen alltid att ta passen är för att chefer och arbetsledare lagt ut dom till vick polen direkt. Har det varit en långtidssjukskrivning så har de lagt ut hela raden istället för att låta oss med skuldtimmar plocka pass först. Undrar vad vick polen kostar? Den uppfanns ju för några år sen. Tidigare tog vi själva ut vikarierna. Vi skulle haft mer koll på var det behövs folk, hur vi behöver folket, är inte alla brukare på plats tex då kanske vi kan gå utan vikarie, allt detta hade vi haft betydligt större koll på om vi från varje arbetsställe tagit ut vicken. Då hade man ringt ut 3-3 orna först, det har inte gjorts. Nu har jag blivit uppringd av vick polen för första gången tror jag under de år den funnits!

Slopas systemet så innebär det om vi får liknande scheman som vi haft tidigare att jag jobbar 6 av 7 dagar varannan vecka. Det innebär att jag inte kan fortsätta som instruktör, jag kommer att jobba 80% av alla tisdagar tex. Jag har ju tänkt starta eget med zumban men inte säga upp mig. Jag hade tänkt ta tjänstledigt de kvällar jag har jobb och zumba. Men går vi till traditionellt schema så kommer inte det att fungera. Då skulle det vara lika att säga upp mig och bara zumba….. så mkt tjänar man inte på att zumba så man klarar av sina hus betalningar. Och om vi går tillbaka till traditionellt schema innebär det att även massor av kunder gör det och det är ju lika för dom, de jobbar lika mycket kväll som jag och antalet deltagare kommer att sjunka på passen.

Om folk inte kommer att kunna underhålla sin kropp som de gör idag med träning eller huvudet med något virkhäng eller annan intressant kurs vad kommer att hända då? Ja vi kommer helt klart bli sjukare, jag vet att jag kommer att få betydligt mycket mer problem med mina leder. Ingen vill tex delta i en kurs eller någon sport där du kommer att vara borta 80% av gångerna. Sjukskrivningarna kommer att öka, det kommer att krävas betydligt mer vikarier och var tar vi dom? Vi har dåligt om dom som det är nu! Och så jäkla bra är det inte att jobba inom vården att folk gör det för att de känner ett kall! Vi har dåliga löner, långa skift och dålig arbetsmiljö. I vår arbetsmiljö förekommer problem som du kanske inte kan göra så mycket åt, vi arbetar ju människor. Vi blir utsatta för våld, vi blir spottade på, vi får våra kläder förstörda, de kan rivas, det måste tvättas ofta, du kan få både mat och dryck över dig under ett arbetspass. Vi har ju heller inte fått några arbetskläder under förra året och något har inte höras i år heller. Och den omgång vi fick så handlade det om 800 kr vi fick beställa för, vad för du för det? Du behöver ju skor, byxor, t shirts, någon tröja och en jacka. Det är inte kul att vara ute med din privata när den blir utsatt för drägel, spott, grill rök osv.

Vi pratar om att höja statusen på vårt yrke för att få in nytt folk. Jag undrar vad gammal och utsliten personal kommer att berätta för fint om jobbet? Jag har just nu en praktikant, en jätte fin tjej. Och jag har sagt att mitt jobb är nog det bästa i stan för det är det. Jag lovar att ingen har de möjligheter och den frihet vi har i jobbet. Är det fint väder en dag kan vi fara ut och vara ute en hel dag bara det passar verksamheten. Vi jobbar alltid efter och under ett eget ansvar. Det finns nog inte en personal grupp som ger så mycket av sig själv som vårdpersonal gör. Undrar hur mkt vi arbetar gratis hemifrån? Det gör jag rätt ofta. Nu bara sist under Valborg, så såg jag till att mina brudar kom ner till där vi skulle uppträda och att de kom hem igen. Jag hade slutat arbeta och hade inte behövt göra det. Men för att de skulle få möjligheten att stanna kvar, personalgruppen har annat vid 19 och efter det, då börjar en annan ruljans på jobbet.

Vår OB är skrämmande låg om man jämför med tex handels…… jag är inte så insatt som jag tidigare varit men detta hittade jag på nätet. Det är oxå en sak, jag märker att mitt engagemang sjunkit inför jobbet. Det känns som om man längre inte orkar ta striden, de gör som de vill iallafall. Varför engagera dig, varför slösa med din tid, du kan inte göra något åt det iallafall. De ändrar förutsättningarna hela tiden. Och det är inte roligt att jobba under oro, det är stressande, det visar sig i längden.

Det här är vad jag hittade ang kommunals OB

OB-ersättningarna höjs med 2,2 %, samtidigt som grundförutsättningarna för att få OB är oförändrade. Detta gäller redan från 2016-12-01. De nya OB-ersättningarna ser ut så här:

 • OB-tilläggstid A 101,50 kronor. Under tid från kl. 22.00–06.00 natt mot helgdag höjs OB-tillägg A till 121,80 kronor
 • OB-tilläggstid B 51,90 kronor. Under tid från kl. 22.00–06.00 natt mot lördag, söndag och helgdag höjs OB-tillägg B till 59,70 kronor
 • OB-tilläggstid C 44,40 kronor
 • OB-tilläggstid D 21,00 kronor

A = Tid från kl. 18.00 på dag före julafton eller nyårsafton till kl. 07.00 på vardag utom lördag närmast efter helgdagsaftonen.

B = Tid från kl. 16.00 till kl. 24.00 vardag närmast före trettondag jul, första maj, Kristi himmelsfärdsdag, nationaldagen eller alla helgons dag.

C = Tid från kl. 22.00 till kl. 24.00 måndag till torsdag samt från kl. 00.00 till kl. 06.00 tisdag till fredag.

D = Tid från kl. 19.00 till kl. 22.00 på vardag

Då har vi bättre grundlöner visserligen och jag vet att kommunal diskuterar på så vis att man ska inte leva på OB, det är på grundlönen du ska leva. Ja men nu jobbar vi jävligt mycket OB tid med lite ersättning och så mycket bättre löner har vi inte, vi gör ju inte det just for fun liksom!

Nä detta oroar mig och många andra extremt, vad kommer att hända nu? Vi är en åldrande personalgrupp, vi blir inte yngre, vi får värk och bortfall från jobbet pga förslitningsskador som kommer från jobbet, många av oss har varit utbrända och kommer att bli det i högre utsträckning nu. Hurdana scheman kommer vi att få? Helt klart står det att 3-3 ryker, sådana signaler har vi fått. Jag hoppas att politikerna har en lösning på en bra lösning oxå. Jag skulle vilja att varje politiker innan de tar beslutet kommer och jobbar med mig en omgång, alltså 3 sammanhängande skift. Inte bara komma ner och titta på oss i en timme fråga lite frågor och sen tro att de vet! Jag skulle önska att de faktiskt jobbar och ser vad vi är med om, hur det kan låta, hur vi måste från ena stunden till den andra ställa om huvudet beroende på vem som ställer sig framför dig. Du kan inte behandla alla likadant, du måste veta! Om jag säger Nej kan jag få ett utbrott hur säger jag då för att ändå inte låta personen göra något som är farligt för sig själv och rädda mig själv från att bli slagen? Hur tar jag en schizofren person? Vi har inte den utbildningen, vi har fått handledning men vi saknar utbildning. Du måste kunna vara lyhörd, du måste se hur en person mår när du kliver in hos dom för att veta hur DU idag ska vara. Du måste kunna se hur en person mår som inte äger ett tal. Jag kan stå med någon som är förbannad när någon vill komma och bara få en kram, du måste ställa om hela ditt väsen för att inte sända vidare ilska eller rädsla i din kram. Du ska kunna förutse situationer. Vi är ju inte bara i verksamheten med dom, vi har läkarbesök, tandläkare, vi har frissan, handlingar, uppträdanden, olika sociala evenemang eller bara en fika på stan. Men jag måste veta hur jag ska göra för att allt detta ska gå bra. Ibland kan det handla om en förberedelse på flera timmar för att det ska gå. Och det gör vi inte bara föra att vi ska som personal klara det utan även för att min ”brukare” ska känna att YEEES detta klarade jag, att de ska känna att de lyckas! Detta är något vi är med om varje dag på jobbet, vi är tusen konstänärer!!! Men hur ska vi orka fortsätta om möjligheten till ordentlig återhämtning försvinner?

Ja ja kanske jag målar fan på väggen, men det oroar mig ….. jag får helt enkelt avsluta min karriär inom vården, för jag har inte tänkt stanna där och bli helt nerkörd i skoskaften! Jag säger nog upp mig då OM det nu går så illa att vi går tillbaka på traditionellt schema. Är förtjänsten verkligen så hög att du kan offra personalen rakt av?

Nedstämd och förbannad

3 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Nina
  Maj 04, 2017 @ 12:31:07

  Usch vad trist!! Saknar ord… Men om inte politiker öppnar ögonen så blir det nog tyvärr så att fler säger upp sig…
  Hoppas att det löser sig 👍👍

  Svara

  • wiccans
   Maj 04, 2017 @ 17:10:33

   Jo det känns fan inte kul och sen när det har pratats i flera år o sen avslagits i omgångar. Jag tänker ta det käcka beslutet så vi vet var vi står!

   Svara

  • wiccans
   Maj 04, 2017 @ 19:28:03

   Jo det känns fan inte kul och sen när det har pratats i flera år o sen avslagits i omgångar. Jag tänker ta det jäkla beslutet så vi vet var vi står!

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: