Så tråkigt….

Jag tycker för det att det är trist att Cape East stängs. Många av dom som kom hit då trivs, barnen går i skola, de har fått kompisar och lärt sig svenska. De har gjort jätte mycket på capen, startat fotbolls lag, de har skaffat sig praktikplatser, vi startade förskolan Famille som blev lite av en samlingsplats för barn, kvinnor och män, de har lärt sig svenska, de har städat stan, de har verkligen velat jobba, de har synats i samhället. Savannah har en av sina klasskompisar som måste flytta på måndag. Han är här med sina syskon, föräldrarna är kvar i hemlandet, de ska till Råneå och tycker det är jätte tråkigt. Savannah tycker oxå det är jätte tråkigt och har pratat jätte mycket om det.

Det har funkat rätt bra uppe på capen, vi har inte haft de problem som funnits på många andra ställen. Jag tror mycket har att göra med att han som är plats chef, Umut själv är turk och kommit till Sverige för ca 3 år sen. Han vet vad det vill säga att vara ny i ett land, vad man ska tänka på, vad man ska lära sig, vad som är annorlunda. Har det varit problem så har de tagit tag i dem direkt. Han har varit väldigt driftig och fixat saker att göra för dem. De som jag har haft att göra med har alla varit trevliga, de hälsar och kramas och är glada när man träffar dom. De ropar hej zumba och hej Anna när vi ses trotts att jag inte haft zumba där på ett bra tag. Jag tycker det är trist att de måste flytta och börja om igen från 0. Jag tror ändå att Haparanda borna tagit emot dem rätt bra, vi har försökt hjälpa till. Jag tror rasismen kan vara större på andra ställen. Jag hoppas verkligen de får de bra var än de nu hamnar.  De har gjort avtryck i många människors liv i Haparanda, jag tror många med mig vill tacka dem vi lärde känna och hade att göra med. Det kommer att bli tomt och tyst i Happis tror jag.

tack

Plusgrader och regn i Happis idag, hoppas det blir torrare till dagen. Men samtidigt välkomnar jag regnet då far snön 🙂 Nu får det snabba på detta, vi brukar ha näst intill snöfritt till Valborg.

Japp nu ska jag in på fejjan, sen blir det till att öva på kvällens pass. Jag måste få gå genom mina pass den dag jag ska köra för mitt minne är ju som sagt inte det bästa!

CU

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. anders
  Apr 04, 2017 @ 09:35:58

  Tråkigt för dem som har funnit en fristad i Haparanda, våra samhällen växer inte bara i storlek utan även mänskligt sett av mångkultur. De som klagar och inte vill ha dem nära vet inte vad de pratar om, det är bara rädda och har fördomar för något de inte vet så mycket om.

  En del pratar om att det bara är skurkar och bovar som kommer till oss, nå även det är ju rent svammel. Det är ytterst få utav dem som är på fel sida av lagen, men genom att media har skrivit mycket om just det så blir tyvärr uppfattningen hos en del trångsynta att de få bovarna förstör hela vårt samhälle. Helt galet och det visar ju också många undersökningar, sedan är det ju också så att utan våra invandrare så skulle många arbeten inte bli utförda för att det saknas arbetskraft.

  Ja säger som du Anna, det är bara att önska dem lycka till och hoppas att det blir bra till slut.

  Svara

  • wiccans
   Apr 05, 2017 @ 07:03:35

   Ja eller hur Anders, skurkar och banditer finns även inom vår egen kultur.
   Vi har haft en del sammandrabbningar bland tonåringarna. Det handlar då om ensamkommande barn. Jag vet inte om jag är helt ute och cyklar, men jag tror mycket beror på hur de tas emot, att personalen är utbildad i krishantering tex, traumatisering, sverige rikes lag, morlafrågor, deras olika kulturer och trossystem osv. Det räcker kanske inte i alla fall med att bara vilja hjälpa och vara snäll, det krävs kunskaper. Vi har nog ingen aning om vad de gått igenom innan de hamnar här. Bara tanken att de lämnat hem och familj bakom sig, tänk den mamman eller pappan som skickat iväg sina barn och inte vet var de hamnar eller vad de kommer att möta. Sen säger jag inte att det inte finns dåligt folk bland de med, det finns det säkert oxå men att vi bör tänka efter före, inte döma bara för att de är av annan kultur. Vi ska döma handlingar inte ras.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: