Alltså blir så arg

Läser om hur de skär ner i LSS:en igen, det drabbar nu barn och deras assistans timmar. Alltså hur fan tänker de? De jagar bara pengar! Det är ju frågan om barn. Jag menar det är nog svårt att få ett barn med svåra funktionsnedsättningar, de föräldrarna skulle garanterat ge sin högra arm för att deras barn skull ha fött födas friskt. Sen ska de inte kunna ha ett någorlunda drägligt liv heller, de ska måste oroa sig för att deras barn kommer att dö pga vad regeringen gör. För det är frågan om liv eller död i många fall. De ska oroa sig för ekonomi, kanske allt faller pga att en av föräldrarna inte kan jobba, tänk om man är ensamstående? Tänk om du har flera barn att ta hand om och så får du ingen eller minimal assistans? Tänk att veta att jag inte klarar av att ta hand om mitt eget barn om jag inte får hjälp, vilken skrämmande tanke. Vad hjälper det ifall du själv sedan går in i väggen. Vem ska ta hand om allt då? Det är som om regeringen inte tänker steget längre, vad händer om det inte går? Vad händer när föräldrar inte längre orkar, vad kostar det då? Vad händer om ens ekonomi rasar, vem ska betala då? Det är på nått vis som om att nä hördu du får allt skylla dig själv. Satte du dig i den sitsen så ta det då! Kom inte och gapa här att du ska ha hjälp inte! Undrar om de som bestämmer har egna barn med tex grava funktionsnedsättningar? Undrar om de ens sett något sådant barn? Undrar om de pratat med människor i den sitsen, fått höra deras berättelser och känna deras oro. Jag tror inte att folk i regeringsnivå kan relatera längre till oss vanliga människor. Nu har vi ju en Sosse regering, de ska vara för arbetarna men inte ens de kan det! Här var en artikel om det, kolla gärna filmen om Olof på sidan där.

Det är ju bara och titta på ens egen kommun. Jag minns när vi fick gratis barn omsorg med det följde naturligtvis lite regler om hur det skulle vara. Du får inte lämna ditt barn på dagis om du själv är ledig, arbetslösa ska ha rätt till 15 timmars barn omsorg/ vecka. Alltså du fick inte dra en timme över ef du slutat tex. Barnen skulle hämtas direkt. Jag och Danne jobbar skift och då hade vi ett schema där vi aldrig jobbade samtidigt, det betydde att vi aldrig var hel lediga samtidigt heller. Någon gång var vi lediga på dagen samtidigt då den ena skulle ut och jobba kväll och ibland var vi ledig någon kväll då den ena jobbat dag, hänger ni med. Men detta betydde ju att vi inte hade rätt till dagis merän 2 dagar i månaden tror jag det var, då jobbade vi samtidigt. Alltså vi var heltider båda två men en arbetslös hade rätt till fler timmar i månaden än vi. Jag ringde upp till Sven Forsberg som då var chef för skola/förskola. Jag började med att höra mig för om deras nya regler och frågade om det stämde att man inte har rätt att lämna barnen på dagis om man var ledig. Nej säger han det stämmer. Jag förklarade vidare att jag och min sambo är heltider båda två och att deras nya regler gör att en arbetslös har rätt till fler timmar i månaden är oss som jobbar heltid! Han blev alldeles tyst och frågar sen hur är det möjligt?! Ja sa jag vi jobbar skift, dvs kväll och helg! Och mina barn trivs på dagis, jag tycker det är viktigt för deras utveckling att lära sig integrera med andra barn, lära sig samspel, skaffa kompisar osv. Men OJ säger han det hade vi inte tänkt på. Nä för de jobbar dagitd. De gör sina 8-9 timmar från 08 och framåt, jag gör dom på kvällen! Han funderar och frågar, vad tänker du, hur mkt vill ni ha? Ja vi hade inte tänkt låta dagis fostra våra barn men halvtid ville vi ha, 08-15 tre dagar i veckan blev det och det fick vi.

Men de tänker inte, de glömmer att det finns folk med ett helt annat liv än 08-16, det finns folk som inte har perfekta familjer, eller super ekonomi, det kanske finns missbruk eller föräldrar med diagnoser. Jag menar som bara inom vårt, jag jobbar enligt schema modell 3-3. Det betyder att när jag börjar jobba helg så blir det 4 helger på raken, hittade inget färskt schema hemma men här är ett gammalt så ni ser hur det funkar

20170307_074917.jpg

Vi blir skyldiga 127,5 timmar till arbetsgivaren/år som heltid. Alltså vi går in och tar pass när någon av våra kollegor är borta, helt suveränt! Det sparar pengar, minskar sjukskrivningarna och personalen mår bättre. Vi får höra mellan varven om att vi sällan går in och tar helgpass men vill vill ta mer helg när vi redan har mkt helg. Jag jobbade ju med vår små underbara ungar ett tag men det betydde att jag ibland när de kom kunde ha jobbat tis-tors och så kom de fre-sön och så skulle jag börja mina egna pass mån-ons, alltså 9 dagar utan ledighet. Eller jag kunde just gjort mina helger klart, gått av en Torsdag men så kommer de på fredag och det betyder en helg till. Ja men du kan ju ta ledigt sen på veckan…. nej, det gör jag inte, har jag jobbat en helg vill jag ha en helg. Jobbar man bara måndag’- fredag så tänker man kanske inte. Helg och kväll är inte så jäkla roligt. Och din partner kanske jobbar dag och dina enda lediga timmar tillsammans blir helgen, inte vill man offra det hur lätt som helst. Vi har ju ett liv även om vi är omvårdnads personal.

Vad jag skulle vilja är att politikerna kommer in och jobbar med oss, kommer in och se vad vi gör för jobb, ser hur det går till några dagar på jobbet. Inte bara att de kommer ner och är en timme och tittar runt. Utan ner på golvet, jobba med mig när jag kör mina pass en vecka. Vi får inte arbetskläder längre, kom och se vad mina privata kläder är med om under en dag. Kom och se hur hårt vi blir utsatta psykiskt och ibland fysiskt. Detta klientel sätter du dig inte ner och pysslar i timmar med, limma lite bilder, gör pärlplattor och annat. Alla är inte med i En annan del av Köping. En del är otroligt svåra att hitta någon sysselsättning åt, det betyder att det blir oroligt, våld osv. Men vi gör en hel del som är roligt, vi åker på danser, vi har en kör, vi uppträder och har shower, en del av dom har ett jobb, en del går själv andra behöver med en personal. Men jag önskar de kom ner och verkligen jobbade med oss. Jag tar gärna en politiker i några dagar och jobbar in dom i det dom bestämmer över! Ser hur verkligheten verkligen är, jag lovar de skulle få en annan uppfattning. För jag lovar att de inte vet! De ser papper på statistik, siffror, scheman som fladdrar förbi men kan inte sätta sig in i hur det fungerar alls.

hehe googlade lite på 3-3 och hittar det här, minns inte att jag ens läst det. De skriver att vi jobbar 3 av 6 veckor, jo 21 dagar på 6 veckor. Men ledig tid har de inte räknat att man även enligt traditionellt schema har.

Nä nu har jag bråttom, vi ska och bada i torneå badhus idag med Savannah och kompisarna. Sen ska jag jobba kväll.

CU

1 kommentar (+lägga till din?)

  1. Åsa Tornin
    Mar 09, 2017 @ 18:46:53

    Här sagt att mitt nästa jobb blir mån-fre jobb 😊 har oxå jobbat helg å kvällar nu över 20 år 😁

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: