Underligt

Ibland är livet bara underligt. Jag är verkligen high sensitive, jag känner när något inte är ok. Jag kan känna hur folk mår, när något inte är som det ska, när något förändras.

Jag har läst lite om det och det mesta stämmer in på mig.
High sensitive person. Om ni går in och läser där så förstår ni vad jag menar. Kollade på typiska kännetecken, men där skiljer jag mig på vissa punkter, tar upp de punkter där jag skiljer mig eller är väldigt lika. De andra är jag….

”Föredrar att stå vid sidan av snarare än att kliva rätt in i en ny social eller rumslig situation, för att därigenom få tid på sig att observera och reflektera innan man aktivt engagerar sig i situationen.” Förut gjorde jag så, idag ställer jag mig lite på sidan av, kolla in läget, checkar av hur det är vilka som är är och bedömer hur jag ska vara och agera. Men jag är inte blyg som många HSP är. Krävs det att jag steppar rakt in i något så gör jag det.

Jag är väldigt medveten om detaljer och nyanser, små kontraster.
Jag känner direkt om något förändras, jag ser tecken, läser situationer, ser hur man beter sig. Jag överväger detaljer och möjligheter innan jag handlar, men det tar inte tid för mig som det gör för många med HSP

Det här är jag enorm på ”Är mer medveten om andras tankar och känslor än vad de flesta är, p.g.a att man är duktig på att fånga och tolka sociala icke-verbala signaler. Vilket gör att man ofta gissar rätt med hjälp av sin intuition”

Jag är extemt samvetsgrann, jag vill göra ett bra jobb, som tex med zumban, jag övar, övar och övar, det irriterar mig som fan om det inte går som jag vill. De flesta säger ja men vad gör det, ingen märker, nä må hända att de flesta struntar i det men jag märker och det kan gräma mig i flera dagar om det inte gått som jag ville. På jobbet har jag varit likadan, min hjärna sysslar med möjligheter och lösningar hela tiden, hur kan jag göra här, varför är det så här, jag märker snabbt om någon inte är sig själv. Men sen är jag oxå sån, ser jag att här är ingen idé att längre försöka så kan jag oxå bara skita i det…. men innan min hjärna är där så tar det många år, det kanske hade gått för andra på 2-3 år för mig tar det 10!

Det här är jag i ett nötskal ”Är ovanligt bekymrade över sociala orättvisor och miljön, samt uttrycker ofta ett starkt känslomässigt engagemang. T.ex. ”Jag kunde inte bara stå där och låta det hända henne” eller ”Jag försökte under flera år aktivt att få andra att förstå innebörderna av den globala uppvärmningen”. Ovanligt vet jag inte men oerhört bekymrad. Orättvisor, lidanden berör mig starkt. Jag har svårt att tex titta filmer där barn och djur far illa. Våld mot kvinnor har jag jätte svårt med. Jag tittar inte på sånt helt enkelt. Men även våld mot män berör så klart. Som den där filmen jag råkade klicka på är IS krigare brände en man i en bur. Sen stod det säkert 50 stycken runt med gevär och tittade. Jag mådde fysiskt illa av filmen men jag kunde bara inte sluta se, jag ville att någon hade förbarmat sig över karln och skjutit honom men han fick skrika sig till döds i plågor!!! Jag tänker på den än idag! Miljön och hur vi påverkar den berör mig oxå otroligt. Men där känner jag att det liksom är för stort, jag gör det lilla jag kan.

”Ett starkt spirituellt intresse” har jag alltid haft och jag utövar oxå det. Inte på samma sätt som tidigare, det har förändrats mycket genom åren. Men jag utövar det.

”Beskriver ofta en större känslomässig reaktion än andra vid olika händelser” Jag vet inte men jag tror att jag beskriver saker med otroligt mycket ord, folk brukar säga att jag skriver och berättar saker med sån inlevelse. Blir jag riktigt känslomässigt berörd har jag svårt att släppa. Fast idag har jag lärt mig att släppa när jag inser att det är utanför min kontroll, jag har oxå lärt mig att blockera mig.

Sen blir jag inte stressad över förändringar, jag är rätt flexibel, men det kanske har att göra med mitt jobb, där måste man verkligen vara flexibel. Tror inte att jag är så gnällig över miljöer jag upplever obehagliga…. eller ja jag är mitt uppe i en situation och den är jobbig och jag har nog klagat en del över det… och det gör jag nog tills att jag bearbetat klart, sen kan jag släppa…. Men jag är definitivt inte sensoriskt känslig, jag har nog betydligt högre smärt tröskel än andra, jag reagerar nog mindre på mediciner och koffein än andra. Jag pratar ibland hänsynsfullt och ger antydningar istället för uppmaningar. Men ofta kan jag vara väldigt rakt på sak.

Sen den sista punkten ”Tycker att naturen har en särskilt helande och lugnande effekt, eller att man oftare än andra blir rörd av dess skönhet. Förtjust i djur, växter och att vara nära eller i vatten” Tidigare gjorde jag så, jag tog med mig kaffe, ciggen och hundarna och så gick jag ut i skogen och satt på en stubbe och bara kände lukten av skogen om jag mådde dåligt.

Ja ja nog om det, idag är det zumba Kids jr på Revyn. Gårdagen gick jätte bra, de äldre barnen gjorde ett jätte bra jobb. Trångt var det svårt att röra sig men de gjorde det bästa av det verkligen. Men jag bloggar mer om revyn när allt är över 🙂

CU

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. anders
  Dec 04, 2016 @ 18:41:36

  High sensitive person! Wow vilken tillgång…..ja eller inte!
  Jag kan nog också återkoppla till detta, speciellt i en ny situation eller i sociala sammanhang. Vill gärna ta in vad som finns, vad människor säger och hur de agerar rent kroppsligt. Känner snabbt av en förändrad stämning till exempel. Ser det mest som en tillgång. 🙂

  Svara

  • wiccans
   Dec 05, 2016 @ 09:12:30

   Jo när man lär sig att skaka på sig och gå vidare, alla känslor man får in är ju inte trevliga. Jag är enormt känslig för när situationer förändras, människor förändras. Jag känner när folk inte mår bra, eller när någon faktiskt har ont. Ofta är det precis som du säger en tillgång men ibland en styggelse 🙂

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: