Skola, mobiler och knivhot!

Man läser i tidningarna om vad som händer i skolorna, det är ju inte klokt. Sen står det överallt, var är föräldrarna? Ja till viss del måste man undra det med. Men jag undrar vad gör skolorna? Finns det resurser, finns det tillräckligt med utbildning för tex barn med diagnoser och nu har det kommit mkt flykting barn. De kan vara traumatiserade, de har en annan kultur, kan de språket osv. Får man någon utbildning i det eller förväntas det att man bara ska klara det, vara lite uppfinningsrik själv som lärare.

ADHD tex, de barnen har svårt och kan oftast inte filtrera bort ovidkommande störningar. Och då behöver det inte vara att någon skriker och gapar. Det är oftast saker vi inte uppfattar som störande, någon luktar annorlunda, någon är hes och låter inte som igår, en bild som inte fanns på tavlan finns där ett kryp på golvet, man ser någon utanför som man känner, någon har lustiga skor. Tänk vad uttröttande det blir för ett sånt barn? Att ta in allt, man är som en slask tratt!! De tappar energin betydligt snabbare än barn utan ADHD. Vet inte läraren hur det fungerar så hur ska man kunna förstå varför barnet inte uppfattat vilken läxa som skulle göras, varför man redan innan lunch är helt slut! Det kanske inte beror på att föräldrarna låtit barnet vara uppe för länge. Det behövs resurser för de barnen, det behövs någon som kan styra in dom på det arbete som ska göras, hjälp att fokusera, hjälp att ta ut det som faktiskt är viktigt, de behöver hjälp att styra sin impulser. De behöver hjälp att se att energinivån är i botten. Får det inte detta vad gör dom? Jo de skiter i att arbeta, de börjar härja för hjärnan orkar inte med att fokusera, de blir stökiga och störiga.

Sen finns barn med andra diagnoser med som medför problem. Jag har ju ett barn med en generell språkstörning. Tidigare hade han både impressiv och expressiv, svårt att både ta in talat tal och att själv uttrycka sig verbalt. Idag har han endast svårt med att uttrycka sig. Jag har sedan han vart liten fått kämpa för honom, alltid ha ögon och öron på skolan och kolla att han får det han har rätt till. Efter många om och men fick han specialpedagoger under 2a-5an. Han fick en skit dator i 2 an som inte funkande alls, dåliga hörlurar men rektorn tyckte då att det var inte så noga. Tänk hur viktigt det är för honom att höra rätt! Sen byttes det rektor till en som var själv special lärare i botten och då fick han bättre hjälpmedel, det var en självklarhet tyckte han. Men sen har saker som överlämnade när han bytte skola inte fungerat, det tog flera veckor in i den nya skolan innan något gjordes. Sånt som skulle gjorts innan skolan startade, tänk vad viktigt det skulle varit. Nej det gjordes inte förrän jag tryckte på. Det är ju massor att förbereda. Att kanske själv som lärare hämta information, kanske de hade behövt nån mindre utbildning. Alltid när jag frågar säger de, jo vi har ju haft såna här barn, vi vet hur det fungerar men när det kommer till kritan så vet de inte! Jag måste alltid poängtera, förklara, fråga de nya om de fått information och det får de aldrig.

Ni ska bara veta hur det går till att göra läxor, plugga till prov. Vi gör frågor till honom, vi skriver om frågor som vi sen skriver ut i många exemplar här hemma. De får han sen svara på. Men det stannar inte där, för att han sen ska förstå och kunna memorera nya ord så får vi först plugga muntligt, ge minnesbilder för att man ska komma ihåg ord. Ordet fotosyntes, hur kommer man ihåg ordet, tänk på att du fotar en blomma, du kan inte fota när det är mörkt, du behöver ljus. Hur ser blomman ut, det kan vara vatten på bladen och sen bygga vidare därifrån. Men så får vi göra med allt nytt. Därför har jag kräft att få veta när han har prov, läxor, jag vill ha mail. Det får jag aldrig men på Info mentor skriver vad jag sett en lärare. Vad hjälper det oss? Det är inte alltid Rasmus kommer ihåg  att säga att det är prov, vad ska man plugga på, var hittar vi info? Jo ibland fota tavlan men är det stökigt och bökigt så blir inte alltid bilden läsbar och han har inte alltid uppfattat att han ska göra det. Ett mail eller annat vore bra!

Det nya betygssystemet! Ja jag höll på att få dåndimpen!!!! Engelska, ett språk, ja det betyder att det blir svårigheter för honom. Han var godkänd i 4 av 5 kunskapsområden men får underkänt i betyg. Jag ifrågasatte naturligtvis, ja han har svårt att återge i en berättelse, han har ingen röd tråd… nähä säger ni det? Ja men för tusan det är ju hans diagnos som ställer till det, LÄS Språkstörning. Jo säger de men det här är ju inte som ”riktiga” betyg, i 9an kommer ju slutbetygen då tar vi hänsyn till att det finns en störning! Nä men guuuud så fiffigt!! Tänk vad nedslående, tänk att dessa barn ska gå 3 år innan hänsyn tas. Jag blev ju heligt förbannad, jasså sa jag, det är samma sak som om ni säger till ett barn i rullstol jag vill att du varje dag ska gå lite, eller till en med nedsatt syn, jag vill att du varje dag ska vara utan dina glasögon, sen i 9an säger de, jag men guud du hade ju rullstol inte undra på att det gick dåligt för dig att gå eller jasså du har dålig syn, nå det är ju inte konstigt att du inte såg. En språkstörning syns inte!!! Jag fick igenom att det, redan nu tar hänsyn till att det finns en störning. Men jag får påminna om den stup i kvarten!! Jag är jävligt less på att hela tiden vara vaksam, hela tiden kolla, något som jag tycker borde vara självklart, det är ju deras jobb. Sen säger man att var är föräldrarna??? Det kan reta mig som fan! Det finns garanterat brister i föräldraskap det tror jag absolut. Men vad gör skolan? Det måste ju bli ett samarbete som fungerar utan att man ska vara på dom hela tiden!!!

Sen stöket i skolan. Min son blev  knivhotad i skolan i veckan igen…. under lektionstid. Jag har inte fått ett enda samtal från skolan, Jag har grävt igenom min mail, Danne har grävt igenom sin. Tycker man inte att det är allvarligt? Varför har man inte hört av sig, vad gör man åt saken? Jag vet att killen som gjorde det blev muddrad av en personal då blev mentorn förbannad och sa att så får man inte göra. Jag vet inte, kanske inte men hade det varit bättre om han hade haft kniv. Min son har länge blivit kränkt av denna kille, de är förbannade på varann.Vad hade hänt om han faktiskt fått ut en kniv från lektionen? Han hade kanske hunnit sticka ner nån med den. Jag har tagit upp det med skolan, frågat varför jag inte fått veta nått och hur de tänker gå vidare.

Mobiltelefoner under lektioner, nä det tycker inte jag heller. Men eleverna får längre inte böcker i skolan, de får en länk där de ska gå in och söka upp boken och läsa läxan där. Jo till det har de dator. Men sen kan de bli ombedda att fota lärarens bok. Tänk stöket när alla i slutet av lektionen ska ha ut sin mobil, sätta på den, det börjar blippa i den, mess, facebook och alla andra appar, vad är det som kommer att bli mest intressant? slutar läraren lektionen tidigare så de hinner fota innan det är rast? För vad händer om de ska stå på sin rast och fota, gör eleverna det? Tänk när de alla ska trängas där för att fota boken, blir bilden läsbar? Hur många kollar att de fått en bra bild? Man kan undra om Haparanda någon gång kommer nå sina mål som Sveriges bästa skola.

Så jag tycker inte att det som händer på skolan bara är bara ett föräldra ansvar, jag har försökt ta mitt, men mitt tålamod tryter måste jag säga! Det hjälper inte, jag orkar inte slåss hela tiden! Skolan, politikerna, kommunen har låååångt att gå. Lite förberedelse vore inte dumt! Hur svårt kan det va? Jag menar de har ju planeringsdagar, studiedagar, de börjar ju tidigare innan eleverna börjar, de slutar inte när eleverna slutar för terminen. Jag har nu absolut ingen erfarenhet av att vara lärare. Men jag skulle i slutet av varje år, ha en överlämning av barn med diagnoser (om de byter skola) jag skulle varje år innan termin börjar ha genomgångar med nya lärare om de olika diagnoser som de kommer att ha att göra med, skicka på utbildning om det behövs, se till att jag får de hjälpmedel som eleven behöver, se till att anpassa skolmiljön, gruppstorlek osv. Jag skulle se till att jag får resurser om jag behöver det. men till allt detta behövs pengar, pengar som ingen har. Sluta skyll på varann och se vem äger problemet?

CU

2 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Pian
  Sep 30, 2016 @ 09:40:19

  Fy fan vad bra skrivet Anna……!!

  Svara

 2. anders
  Sep 30, 2016 @ 10:02:18

  Väl talat Anna

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: